BiH Informer Udarno Vijesti

Ajanović poziva nadležne da proglase stanje elementarne nepogode

Bosanska stranka (BOSS) poziva nadležne nivoe vlasti, od općinskog do državnog ranga, da prekinu godišnje odmore i proglase stanje elementarne nepogode zbog suše i ekstremno visokih temperatura.

U današnjem saopćenje je predsjednik te stranke Mirnes Ajanović naglasio da su nadležni, shodno odredbama civilne zaštite, dužni adekvatno zaštititi poljoprivredne proizvođače, radnike i sve građane koji su na udaru višemjesečne suše i ekstremno visokih temperatura.

Najava da će vladajuće stranke smanjiti za više miliona budžetska davanja za poticaje poljoprivrednim proizvođačima je zločin i prema proizvođačima i građanima čija egzistencija zavisi od visine cijena hrane.

“Vlast je dužna osigurati dodatne zaštitne i poticajne mjere radi svih poljoprivrednih proizvođača koji su zbog višemjesečne suše suočeni s uništenjem poljoprivrednih proizvoda i vrlo otežanim uzgojem stoke, što bi u slučaju neadekvatnog reagiranja države, pored uništenja domaće poljoprivredne proizvodnje, rezultiralo i dugotrajnim izrazitim poskupljenjem hrane”, naglašava Ajanović.