Informer Svijet Udarno

Breivik optužio psihijatre da su se služili lažima kako bi ga proglasili ludim

Anders Behring Breivik, kojem je stalo da bude proglašen krivično odgovornim za smrt 77 osoba koje je ubio prošle godine u Norveškoj, optužio je u srijedu  psihijatre da su se služili lažima kako bi ga proglasili ludim.

To su zlonamjerne izmišljotine“, izjavio je Breivik govoreći o dijelovima psihijatrijske ekspertize koja ja zaključila prošle godine da je on psihotičan.

Možda to nije zlonamjerno, ali je u svakom slučaju lažno“, dodao je on.

Psihijatri Synne Soerheim i Torgeir Husby, koji su dobili mandat tribunala u Oslu da ispitaju mentalno zdravlje tog desničara, zaključili su u novembru da Breivik pati od “paranoidne šizofrenije”, a ova dijagnoza zahtijeva psihijatrijsko liječenje, a ne zatvor.

Budući da je ranije govorio kako bi odlazak u psihijatrijsku ustanovu bio “gori od smrti”, Breivik želi da ga proglase normalnim i prema tome krivično odgovornim kako njegova islamofobična ideologija ne bi zbog dijagnoze postala nevjerodostojna.

Drugo vještačenje, koje je naručilo pravosuđe zbog negodovanja javnosti nakon prvog vještačenja, zaključilo je da je ubica normalan.

Ovo pitanje mentalnog zdravlja centralno je u Breivikovom procesu, a riješit će ga suci u presudi koja se očekuje u julu.

Informer.ba