Informer Zanimljivosti

Čišćenje ušiju-tradicionalni indijski zanat

Mršteći se od bola, muškarci u Indiji dozvoljavaju strancu da im očisti uši na ulici – i to uz pomoć čelične igle i malo vate.

Riječ je o tradicionalnom zanatu u Indiji, koji se prenosi s koljena na koljeno, a cijena jednog tretmana je četvrt funte ili 25 penija.

Muhamed Abas (38) živi od čišćenja ušnih šupljina još od kada ga je otac naučio ovom neobičnom zanatu. Zapravo, od ovog zanata zarađuje za život i to mu je jedini izvor prihoda.

Njegov jedini alat su oštra čelična igla, malo vate i pinceta kojom uklanja labav vosak – a onda sve to čuva u svojoj kapi dok šeta ulicom u potrazi za mušterijama.

Međutim, Muhamed tvrdi da je ovo profesija koja izumire, jer mlađe generacije radije kupuju štapiće za uši.

Zanatu me naučio otac, a njega je naučio njegov djed. Naša porodica čisti tuđe uši decenijama”, rekao je Muhamed

Očistim 20-30 pari ušiju u toku dana, ali većinom su to stare mušterije. Rijetko mi dolaze mladi ljudi da čistim njihove uši. Oni radije koriste štapiće“, priča on.

Probao bih da radim neki novi posao. Svi treba da pokušaju da nađu da rade nešto bolje. Ali nije ni ovaj posao loš. Skoro svaki dan uspijem da zaradim za dva obroka i to je u redu“, kaže Muhamed, koji od ovog posla izdržava ženu i četvoro djece.

Muhamed kaže da ne želi da i njegova djeca jednog dana rade ovaj posao i da ih je zato upisao u dobre škole. Međutim, on će ovim poslom nastaviti da se bavi, jer ga je to zamolio otac – da nastavi tradiciju.

“Ja nisam učio, nisam završavao škole i nemam bolju opciju od ove“, kaže on.

Nezavisne/Informer.ba