Informer Izdvojeno Svijet Vijesti

EU ukinula petogodišnji bojkot Turske

Nakon što su ministri vanjskih poslova Evropske unije (EU) donijeli odluke o proširenju, prestao je bojkot riječi „pristupanje“, koja nije bila korištena kada se radilo o Turskoj.

Naime, bojkot te riječi je najčešće poticao od bivšeg francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozya koji je oštro reagovao i na donošenje novog ustava u Turskoj. On je insistirao na tome da Vijeće EU potakne aktivnosti na donošenju novog ustava Turske.

U izvještaju Vijeća EU-a objavljenom kasno sinoć navodi se da je EU ključni partner Turske u dinamičnoj ekonomiji i strateškom položaju. Vijeće navodi da će dobri odnosi između EU-a i Turske biti iskorišteni u punom kapacitetu kako bi bili postignuti aktivni i učinkoviti pregovori o pristupanju.

Potrebno je da se poboljša i promijeni stanje ljudskih prava i temeljnih sloboda u Turskoj, posebno sloboda izražavanja“, navodi se u izvještaju Vijeća EU-a.

Navedeno je da je za potpunu usklađenost sa kriterijima iz Kopenhagena potrebno poduzeti nove snažne napore u smislu promoviranja vjerskih sloboda, vlasničkih prava, sindikalnih prava, prava manjina, žena, djece, antidiskriminacije i ravnopravnosti spolova, kao i borbe protiv torture i zlostavljanja.

U izvještaju Vijeća EU-a stoji da je u interesu obje strane da se u kratkom vremenskom roku ubrzaju pregovori o pristupanju, i da Ankara ispunjavajući kriterije i obaveze u okviru pregovora, ubrza proces pristupanja Turske EU-u.

Također su pohvaljeni pozitivni pomaci u turskoj ekonomiji. Navedeno je da je Turska dinamičnom ekonomijom donijela dobrobit za cijelu Evropu.

„Turska će nastaviti da bude važan dio evropske konkurentnosti“, navodi se u izvještaju.
Ministri vanjskih poslova EU-a će na summitu, koji će biti održan od 13. do 14. decembra, glasati o ovom izvještaju.

 

AA/Informer.ba