Informer Izdvojeno Region Svijet Vijesti

“Gazprom” postigao sve dogovore o ulaganju u”Južni tok”

Očekuje se da će izvršni direktor “Gazproma”, Aleksej Miler, danas u Sofiji potpisati sporazum o investicijama u projekt “Južni tok”, saopćili su bugarski zvaničnici, javljaju agencije.

Ruski gigant u sektoru gasa, “Gazprom”, saopćio je u četvrtak da je postigao dogovor oko ulaganja u izgradnju gasovoda “Južni tok” sa svim državama kroz koje će taj cjevovod prolaziti.

Direktor “Gazpromovog” odeljenja za upravljanje projektima Leonid Čuganov, izjavio je da su sporazumi o izgradnji spomenutog gasovoda već potpisani sa Srbijom i Mađarskom.

Pored toga, postignuti su sporazumi i sa Bugarskom i Slovenijom, kao i oni o izgradnji podvodne dionice gasovoda, koji će biti potpisani uskoro.

Projekt predviđa da gasovod “Južni tok”, u dužini 3.600 km, ide kopnenim putem, od nalazišta gasa u Rusiji do ruskog dijela crnomorske obale, u okolini grada Novorosijska.

Nakon toga gasovod ide po dnu Crnog mora, u dužini 900 km, do bugarske obale, a zatim kopeninim putem ka granici Srbije.

Cijeli projekt trebalo bi u prvoj fazi, do kraja 2015, da osigura godišnji transport oko 32 do 33 milijarde m3 prirodnog gasa do potrošača u južnoj Evropi, a dvije godine kasnije, kada bude pušten u rad i drugi cjevovod, dvostruko veću količinu tog energenta.

U gradnju “Južnog toka” bit će uloženo, prema najnovijim procjenama, oko 24 milijarde eura.

Jedan krak “Južnog toka” trebalo bi da ide ka Grčkoj i Italiji.

Kapacitet gasovoda kroz Srbiju iznosit će oko 40 milijardi m3 gasa godišnje, a očekuje se da će u njoj biti čvorište za snabdijevanje regiona gasom, ka BiH, Mađarskoj, Sloveniji, Austriji, a možda i dalje.

Fena/Informer.ba