Informer Svijet Vijesti

Jevrejske zajednice protiv zabrane obrezivanja

Jevrejske zajednice Austrije, Njemačke i Švicarske udružiće se u borbi protiv aktuelne debate o zabrani vjerskog obrezivanja u bolnicama te tri zemlje.

Jevrejska zajednica Beča dobila je nalog da organizuje prekograničnu koordinacionu grupu, potvrdio je agenciji APA njen predsjednik Oskar Dojč i izrazio uvjerenje da će debata biti riješena u korist jevrejske zajednice.

Dojč vjeruje da će zakonski status quo u Austriji biti zadržan i da će i u Njemačkoj zakon za zaštitu vjerskih obrezivanja muškaraca biti usvojen.

Jevrejska zajednica Austrije pokrenula je inicijativu za udruživanje Jevreja u tri zemlje, a u koordinacionoj grupi naći će se medicinski i vjerski eksperti za obrezivanje.

Cilj inicijative je da se koordiniraju zajedničke strategije u debati oko ove teme koja se vodi u sve tri zemlje.

U Austriji i Njemačkoj debata o zabrani obrezivanja iz vjerskih razloga pokrenuta je nakon što je sud u Kelnu nazvao ritualno obrezivanje protivpravnim nanošenjem tjelesnih povreda, i prema istraživanjima većina stanovnika smatra da bi evropske države trebalo da zabrane ovu praksu.

Austrijska pokrajina Forarlberg zabranila je, do daljnjeg, odnosno dok se na saveznom nivou ne razjasni pravna situacija, obrezivanje u bolnicama.

Austrijski ljekari već duže postavljaju pitanje da li je u skladu sa zakonom izvršavanje intervencije obrezivanje beba i male djece u slučajevima kada ne postoje medicinske potrebe, odnosno samo iz vjerskog razloga.

Predstavnici islamkih i jevrejskih zajednica u Austriji izrazili su negodovanje zbog debate ocijenivši da je diskusija “licemjerna i opasna“, a počasni predsjednik Jevrejske zajednice Arijel Muzikat je naglasio da je debata jednaka „novom Holokaustu“