Informer Zdravlje

Kako se riješiti svake navike?

Želiš se riješiti stare navike? Jedno je istraživanje pokazalo da 40 posto “odluka” koje donosimo svaki dan zapravo nisu odluke već stare navike. Pa šta nam je onda činiti? Promijeniti staru naviku u novu!

Redefiniraj “moram”

Razmisli malo o svom tipičnom danu. Ono što “moraš” napraviti, zapravo možeš napraviti na sasvim drugačiji način od dosadašnjeg. Misliš da “moraš” popiti šalicu kafe ujutro? Ne, jer kad si počela piti kavu, svidio ti se okus kofeina i onaj polet koji od njega dobiješ. Dakako, tekućinu kroz dan moraš piti, no to ne znači da se pod tim podrazumijeva crni napitak. Jedini način da promijeniš svoje stare navike jest taj da shvatiš kako se “moram” može eliminirati.

 Definiraj potrebu/želju

Svaka navika dolazi od potrebe ili želje za nečim; to je okidač koji naš mozak pretvara u “autopilota” koji tada inicira rutinu.

 Saznaj kojim rutinama robuješ

Ovo je najlakši dio posla. Tvoja je rutina manifestacija navike. Možda se radi o čokoladici poslije ručka, surfanju Webom prije spavanja ili provjeravanju mailova odmah ujutro.

 Odredi nagradu

Možda je “nagrada” koju dobivaš od svoje navike zapravo osjećaj da stvari imaš pod kontrolom. Razmisli zašto se osjećaš dobro kad se prepustiš svojim navikama. Uzmimo za primjer pauzu na poslu pod kojom odeš popiti kafu. Možda se uopće ne radi o tome da tvoje tijelo žudi za kofeinom. Postoji mogućnost da ti osjećaj ugode stvara okruženje, odnosno kolege s kojima se družiš za vrijeme odmora, dok je šalica kafe zapravo samo dobar izgovor za malo socijaliziranja. Želiš li promijeniti naviku, nagrada mora ostati ista. Nećeš je sebi uskratiti, ali ćeš promijeniti način na koji do nje dolaziš.

Informer.ba