Informer Svijet Tekstovi

Medijske (ne)slobode u Ukrajini

U Ukrajini je sloboda medija ograničena, a upravo u toj zemlji se održava Svjetski kongres izdavača novina koji traje do 5. septembra. Mogu li ukrajinski mediji na taj način dobiti više slobode?

Ironija je u najvećoj mjeri u tome što je pokrovitelj Svjetskog kongresa novinskih izdavača upravo Viktor Janukovič.

Predsjednik Ukrajine nalazi se na udaru sve žešćih kritika zbog ograničavanja slobode medija.

Nakon preuzimanja vlasti Janukovič je više puta ponavljao da poštuje i štiti slobodu medija u Ukrajini. Ipak, realnost je drugačija. Njegovi tjelohranitelji onemogućavaju novinarima slobodan rad, a kritički osvrti o njemu se na televiziji ne mogu vidjeti.

Janukovič izložen kritikama zbog ograničavanja medijskih sloboda
Međunarodna organizacija za ljudska prava „Reporteri bez granica“ su ove godine utvrdili dramatično pogoršanje medijske slobode u Ukrajini. U najnovijem rangiranju slobode medija Ukrajina je zauzela 116. mjesto od ukupno 179.

Bojkot nije rješenje

U tom kontekstu, postavlja se pitanje da li je dobra ideja da se Svjetski kongres novinskih izdavača organizuje upravo u Ukrajini. Možda bi više smisla imao bojkot ovogodišnjeg kongresa.

Uostalom, u posljednje vrijeme se bojkot političkih i sportskih događaja koji se organizuju u Ukrajini često i pominje i upražnjava u znak protesta protiv ukidanja demokratije u toj zemlji.

Samo nekoliko dana prije početka Svjetskog kongresa izdavača novina, ukrajinska TV izvještavala je o mogućem bojkotu.

„Pogrešno je ponašati se kao da je sloboda štampe zagarantovana. Učešćem na forumu praktično se legalizuje ukrajinska vlada“, kaže generalni direktor ove medijske kuće Mikola Knjažicki u razgovoru za DW. Njegova stanica kritički izvještava o Janukoviču, zbog čega su izloženi pritisku i represiji. Na taj način, vlasti u Kijevu žele da ućutkaju tu stanicu.

Ipak, organizatori Svjetskog kongresa novinskih izdavača, kao i učesnici iz Ukrajine i inostranstva izjasnili su se protiv bojkota. Lari Kilman, zamjenik direktora Svjetske asocijacije novina i novinskih izdavača za DW kaže da se radi o nesporazumu:

„Dolazimo u Ukrajinu zbog solidarnosti sa lokalnim, nezavisnim novinarima. To ne znači da forum legitimiše medijsku politiku ukrajinske vlade. Prisustvo izdavača i urednika iz cijelog svijeta skrenuće pažnju na probleme u Ukrajini.“

Pogrešno je zatvarati oči pred problemima

Slično mišljenje imaju i stručnjaci iz Ukrajine.

Bojkot bi imao minimalan efekat. Na kongresu ne učestvuju političari nego novinari“, kaže Ruslan Kabačinjski sa Kijevskog instituta za masovne medije. Valeri Ivanov, šef Ukrajinske akademije za štampu, smatra da ukrajinski novinari na kongresu treba da kontaktiraju sa kolegama iz inostranstva. „Zapadni predstavnici medija treba sami da vide šta se u Ukrajini dešava i da o tome izvještavaju, a ne da se sa situacijom upoznaju iz treće ruke“, kaže Ivanov.

Izdavači i urednici su se odlučili protiv bojkota 64. Svjetskog kongresa novinskih izdavača u Kijevu

Ni učesnici iz Njemačke ne žele da bojkotuju Kongres u Kijevu.

Veoma jasno vidimo demokratske deficite u Ukrajini. Bilo bi pogrešno zatvarati oči pred problemima i izbjegavati Ukrajinu. Mi vjerujemo da je bolja varijanta da upravo tamo ukažemo na značaj slobode štampe i naš godišnji kongres održimo upravo u Ukrajini“, kaže Kristof Kese, predstavnik kompanije „Aksel Špringer“, čija izdavačka kuća izdaje i njemački dnevni list „Velt“.

 

dw.de/Informer.ba