Informer Region Udarno Vijesti

Miroslavu i Marku Miškoviću određen pritvor od 48 sati

Tužilaštvo za organizovani kriminal Miljko Radisavljević potvrdio je danas da su privedeni vlasnik Delta holdinga Miroslav Mišković, vlasnik firme “Mera investment fund” Marko Mišković i vlasnik “Nibens grupe” Milo Đurašković i još sedam lica zbog sumnje da su izvršili krivično djelo zloupotreba službenog položaja i da im je određen pritvor.

Kako prenose Agencije, Miroslav i Marko Mišković su privedeni u svojoj kući u sedam ujutru. Dobili su rješenje o zadržavanju na 48 sati, a u roku od tih 48 sati tužilac će odlučiti koliki pritvor da im odredi. Privedeni se nalaze u zgradi Ministarstva unutrašnjih poslova, a očekuje se da budu prebačeni u Tužilaštvo za borbu protiv organizovanog krininala.

Akcija je sprovedena jer je tužilac ocijenio da postoje elementi krivičnog djela u slučaju “Nibens grupe”.

Policija je, takođe, privela i bivše direktore PZP Niš Milutina Gaševića i Zorana Mihailovića, predsjednika Skupštine akcionara PZP Niš Dejana Jevtića i direktora “Delta brokera” Predraga Filipovića.

Privedeni su i direktor “Šer korporacije” Risto Ristić, akcionar PZP Niš Zoran Kaitović i procenitelj “Konzita” Rašo Zdravko.

Oni se sumnjiče za zloupotrebe u postupcima privatizacije putarskih preduzeća i da su zloupotrebom službenog položaja izvlačili finansijska sredstva i imovinu iz privatizovanih putarskih preduzeća i nezakonito pribavili imovinsku korist više od 30 miliona eura Miroslavu Miškoviću, Marku Miškoviću i Milu Đuraškoviću.

Sumnja se da je Miroslavu Miškoviću, kako navodi RTS, pribavljena imovinska korist od oko milion i po eura. Preduzeće za puteve Niš je za privatizaciju Preduzeća za puteve Beograd 2005. godine uzelo 23 miliona eura kredita od Miškovićeve firme sa Kipra, a godišnja kamata bila je tri posto. Međutim, umjesto 25 miliona eura kredita sa kamatom, isplaćeno mu je 26,5 miliona eura.

Milo Đurašković se sumnjiči da je zloupotrebom službenog položaja stekao imovinsku korist u iznosu od oko 12 miliona eura. Marko Mišković je, kako navodi RTS, pribavio imovinsku korist u iznosu od oko 18 miliona eura razlikom u cijeni kupovine i prodaje 41,59 posto akcija Preduzeća za puteve Niš.

Miroslav Mišković je već dva puta bio na saslušanju u MUP-u. Kako je posle  prvog razgovora objasnio direktor policije Milorad Veljović, od vlasnika Delte su tražili informacije o “Delrealu”. Tada je naglašeno da je “Nibens grupa” sledeća na spisku.

U policiji su prošle nedelje saslušani i Marko Mišković i Milo Đurašković.

Marko je u u prošlu subotu u svojstvu građanina policiji i tužiocu objašnjavao saradnju svog preduzeća “Mera investment fund” koje je registrovano na Holandskim Antilima, sa “Nibens grupom” Mila Đuraškovića, kao i kakva je bila njegova uloga u kupovini preduzeća za puteve Beograd i Niš.

Predočena su mu dokumenta o poslovanju njegovog preduzeća “Mera investment fund MB” sa “Nibens grupom”. On je ispričao svoje viđenje tog posla, nije negirao da je bio vlasnik 47,59 odsto Preduzeća za puteve Niš, nakon što Đurašković nije platio prvu ratu kredita koji je uzeo od njegovog oca Miroslava Miškovića“, rekao je sagovornik “Blica” iz istrage.

Vlasnik “Nibens grupe” je saslušavan više od pet sati nakon čega je negirao da mu je predloženo da bude svedok saradnik.

Nakon Đuraškovića u policiju je po drugi put došao i Miroslav Mišković, koji je, kako je tada naglašeno, saslušan u svojstvu građanina, ali posle informativnog razgovora nije bio zainteresovan da daje izjave. Dan ranije njegov sin Marko Mišković je sprečen da napusti zemlju.

Nezavisne/Informer.ba