Informer Ishrana Zdravlje

Naučnici poručuju: Vino, sir i čokolada prijatelji su vitke linije

Premda su namirnice poput čokolade, curryja, crnog vina i sira na popisu stvari koje izbjegavamo kad smo na dijeti, stručnjaci upozoravaju da to nije nužno te da nam upravo takve namirnice mogu pomoći da izgubimo suvišne kilograme.
Kako prenosi Daily Mail, namirnice koje često smatramo zabranjenima mogu biti izvrstan dodatak dijeti za mršavljenje. Pogledajte kako:

Crno vino

Naučnici su otkrili da sastojak piceatanol u vinu usporava nastanak masnih stanica pa je nakon ručka dobro popiti malo crnog vina. Vino je također dobro za krv i srce pa ga se ne treba odricati ni pri najstrožim dijetama.

 Sir
Zbog svoje visoke kalorijske vrijednosti, sir je već dugo na “crnoj listi” svih onih koji se žele riješiti viška sala, no najnovija istraživanja pokazuju da nam sir može pomoći u mršavljenju, pogotovo kad se radi o gubitku viška kilograma oko struka. Sir je pun proteina zbog kojih se ranije osjećamo sitima, a naučnici tvrde kako i kalcij pomaže da brže sagorimo salo, pa upravo zbog tih razloga sir ne treba izbjegavati u potpunosti.

 Čokolada
Već je poznato da, premda čokolada deblja, nekoliko komadića crne čokolade mogu biti izvrstan dodatak svakoj prehrani. Crna čokolada je puna antioksidansa i odlična za srce i krvne žile, a znanstvenici su otkrili da bioflavonoidi koje sadrži mogu pomoći pri mršavljenju. Sveučilište u Kaliforniji otkrilo je da su osobe koje jedu čokoladu mršavije, no potrebno je izabrati crnu s velikim postotkom kakaa, a ne mliječnu varijantu.

Curry

Ljuti i snažni začini poput curryja dokazano pomažu pri sagorijevanju kalorija, pa je izvrsno koristiti takve začine, a izbjegavati sol koja pomaže pri debljanju i nastanku celulita.

Informer.ba