BiH Informer Udarno Vijesti

Nermin Nikšić, premijer FBiH negira navode o namjerama da ugasi “nepodobne medije”

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić demantirao je danas navode pojedinih medija o namjerama da “ugasi nepodobne medije” i “stavi ih pod kontrolu”.

Nikšić ističe da je jedina istina u ovoj, ko zna kojoj po redu amaterski montiranoj aferi, u tome da je Vladi Federacije BiH dio radnika TV1 uputio dopis u kojem tvrde da im poslodavac nikako ne uplaćuje doprinose, da plate dobijaju u kovertama i to nekad u eurima, nekad u dolarima, a nekad u konvertibilnim markama, navodi se u saopćenju premijera Nikšića.

Taj sam dopis proslijedio nadležnim institucijama kako bi izvršile provjere, kao što sam to uradio u desetinama drugih sličnih slučajeva i desetinama drugih preduzeća, ispunjavajući, na taj način, svoje ustavne i zakonske obaveze i dužnosti, ističe se u reagiranju federalnog premijera.

On naglašava da se tu ne radi o apsolutno nikakvom napadu na medije i novinare, već da je naprotiv riječ o pokušaju da se poboljša položaj novinara kao radnika, jer je ova profesija danas u BiH jedna od najlošije plaćenih, a radnička prava novinara kontinuirano se krše.

Nažalost, pojedini vlasnici medijskih kuća koriste svoje medije kao oružje pritiska na institucije koje bi trebale osigurati poštivanje tih prava, čime se najviše ponižavaju upravo novinari koji u tim kućama rade, zaključuje se u saopćenju premijera Federacije BiH Nermina Nikšića.

Fena/Informer.ba