Informer Udarno Vijesti

Od danas dostupna virtualna mapa Sarajeva

Po uzoru na svjetske metropole, od danas je stanovnicima i posjetiocima glavnog grada Bosne i Hercegovine, ali i cijelom svijetu, dostupna prva mapa virtualnog prikaza ulica Sarajeva “Sarajevo 360” putem stranice http://www.sarajevo360.ba/.

Ovo je prvi takav servis u Sarajevu koji omogućava virtualni prikaz ulica, interakciju između korisnika i servisa, te jednostavniju orijentaciju u gradu i Kantonu Sarajevo.

Realizacijom prve faze projekta, BetaTelStudio i idejni nosioci projekta Elvir Salčinović i Zafir Fazli savremenim korisnicima interneta uz pomoć 10.000 fotografija omogućili su virtualnu šetnju i snalaženje među 3.000 virtualnih tačaka, uglavnom objekata od privrednog, turističkog, te kulturno-historijskog značaja koji su posebno označeni.

Krajnji cilj projekta jeste postaviti Sarajevo na svjetsku mapu korištenja savremenih tehnologija i inovacija u promociji, podići svijest lokalnog stanovništva o značaju usvajanja i razvoja savremenih tehnologija u promociji, unaprijediti imidž Sarajeva (kao turističke destinacije i investicione zone), kao i olakšati orijentaciju stranih i domaćih turista.

Osim što ovakvim servisom promoviramo Sarajevo kao modernu turističku destinaciju, želimo omogućiti svim zainteresiranim da se nađu na mapi “Sarajevo 360 | virtualni prikaz ulica – street view” kako bi bili vidljiviji na tržištu, istakao je Elvir Salčinović, jedan od idejnih tvoraca projekta.

Naglašavajući posebnu važnost koju projekat ima kao podrška turizmu, Salčinović ističe da su u realizaciji “Sarajevo 360” mape otišli i korak dalje.

“Sarajevo 360 | virtualni prikaz ulica – street view” mapa omogućava sveobuhvatan prikaz glavnih turističkih atrakcija uz prikaz lokacije, virtualni prikaz, pisani opis i audio zapis o datom objektu na više jezičkih varijanti, istakao je Salčinović.

Prilikom kreiranja mape korištena su jedinstvena dizajnerska rješenja kako bi servis bio pristupačniji i zanimljiviji za krajnjeg korisnika.

Sva rješenja su naša, što znači da se nismo koristili gotovim rješenjima na polju web razvoja, zaključio je Salčinović, te dodao da prezicnosti mape doprinosi i činjenica da je crtana na osnovu satelitskih snimaka.

Prva faza projekta koja je podrazumijevala kreiranje mape uz virtualni prikaz na području Općine Stari Grad, Općine Centar i dijelom Općine Novo Sarajevo je završena. S obzirom na ciljeve i značaj projekta, prvu fazu je podržala Fondacija Mozaik uz svoje partnere EU i Grad Sarajevo. U narednom periodu će uslijediti implementacija slijedeće faze projekta u kojoj će biti kreiran prikaz za preostali dio grada.

Fena/Informer.ba