Informer Izdvojeno Zdravlje

Opasnost vreba i od upotrebe mobilnih aparata tokom pješačenja

Opasnost od upotrebe “pametnih” i mobilnih telefona za volanom postala je već općepoznata stvar, a stručnjaci sada upozoravaju i na rizik od upotrebe elektronike tokom – pješačenja.

Broj u američkim bolnicama prijavljenih povreda pješaka koji su koristili električne uređaje učetvorostručio se u prošlih sedam godina. Povećan je broj poginulih i povrijeđenih pješaka u saobraćajnim nesrećama, ali pouzdani podaci o tom broju ne postoje.

Na gradskim ulicama i parkiralištima uobičajeni je prizor kako neko hoda zadubljen u svoj uređaj čitajući ili pišući poruke, slušajući muziku ili čak igrajući video igrice. O tom problemu se ne razgovara koliko o upotrebi mobilnih tokom vožnje, ali opasnost svakako postoji, ocjenjuje agencija AP.

Oko 1.150 ljudi liječeno je prošle godine u američkim bolnicama od povreda koje su dobili dok su hodali i koristili mobilne telefone ili drugih elektronske uređaje, saopštila je američka Komisija za bezbjednost potrošača.

Taj broj je možda i veći, pošto pacijenti ne prijavljuju uvijek da su koristili mobilni telefon u trenutku kada su povrijeđeni, a ljekari i medicinske sestre takođe možda ne unose taj podatak u izvještaje.

U istraživanju Univerziteta u Merilendu navodi se 116 slučajeva u proteklih šest godina u kojima su pješaci poginuli ili su teže povrijeđeni dok su imali slušalice na ušima. U dvije trećine slučajeva žrtve su muškarci mlađi od 30 godina, a polovina slučajeva je povezana s vozovima.

Neke američke savezne države, poput Delavera, pokušale su da pobude svijest kod pješaka postavljanjem znakova na raskrsnicama i trotoarima “”Pogledaj! Vozači neće uvijek paziti na tebe”.

Nekoliko država pokušalo je da uvede i kazne za upotrebu električnih uređaja tokom hodanja na ulicama, ali lokalni parlamenti to nisu odobrili.

Saobraćajne vlasti u saveznoj državi Yutah su usvojile uredbu o zabrani za pješake da koriste mobilne telefone, slušalice ili druge uređaje dok prelaze šine lakog metroa, ali je tamošnji parlament odbio taj prijedlog.

Republikanski poslanik Craig Frank rekao je da on koristi “pametni telefon”, ali oprezno i da ne bi trebalo da bude kažnjen zbog toga.

Šetam trotoarom, prodavnicama i tržnim centrima i ponekad možda pređem ulicu koristeći mobilni telefon. Ali pokušavam da održim vezu s okruženjem. Nikad nisam pomislio da vlada treba da me opominje zbog upotrebe mobilnog telefona na razuman način“, dodao je on.

Slični prijedlozi su loše prošli i u državama Arkanzas, Illlionis i New York.

To zvuči smiješno“, rekla je Tia Little iz Washingtona. “Mislim, to je moj telefon. Treba da možemo da hodamo i razgovaramo ako tako izaberemo, hodamo i pišemo poruke ili štagod“.

Informer.ba