Informer Izdvojeno Zanimljivosti

Pet planeta koje bismo mogli nazivati domom

Sva dosadašnja otkrića i istraživanja pokazuju kako oko nas postoje planeti koji po brojnim karakteristikama nalikuju Zemlji te se za neke od njih pretpostavlja da bi mogli biti naseljivi. Donosimo 5 ‘najpogodnijih’.

Prema naučnim istraživanjima  s PHL-a (Planetary Habitability Laboratory) univerziteta u Puerto Ricu, planet Gliese 581g nalazi se na vrhu liste potencijalno naseljivih planeta.

SAMO U NAŠOJ GALAKSIJI
Okruženi smo s deset milijardi zemljolikih planeta
Otkriven je u septebmru  2010. godine, a nekoliko sedmica kasnije dio astronoma izrazio je sumnju u njegovo postojanje. No, daljnja istraživanja zasad pokazuju suprotno. Stjenoviti planet udaljen je ‘samo’ 20 svjetlosnih godina od Sunčevog sistema. Pretpostavlja se da je tri puta veći o Zemlje i kruži oko zvijezde Gliese 581 svakih 30-ak dana.

Takva putanja otvara mogućnost da se radi o nastanjivom planetu na kojem bi mogli postajati uvjeti slični onima na Zemlji.

Planet Gliese 667C otkriven je u februaru 2011. te se pokazalo da kruži oko ‘crvenog patuljka’ 22 svjetlosne godine od Zemlje u sazviježđu poznatom pod nazivom Škorpion. Planet je klasificiran kao ‘super Zemlja’, jer je najmanje četiri i pol puta veći od našeg planeta i završi orbitu svakih 28 dana.

Temperatura na površini – 22 stepena

NASA-in teleskop izrađen posebno za otkrivanje planeta otkrio je planet Kepler-22b u novembru 2011. godine. Planet je gotovo dva i pol puta veći od Zemlje, a postoje dobre naznake da bi na njemu mogli vlada uvjeti slični onima na Zemlji. Taj planet udaljen je 600 svjetlosnih godina i kruži oko zvijezde koja uvelike nalikuje našem Suncu.

Još jedna ‘super Zemlja’ nalazi se 35 svjetlosnih godina od nas, a riječ je o planetu HD 85512b koji je 3,5 puta veći od našeg planeta. Otkriven je u sepdembru prošle godine, a prosječna temperatura na površini iznosi ugodnih 22 stepena Celzijusa.

Zadnji na listi planeta koje bismo možda mogli naselitije planet Gliese 581d, koji je malo udaljeniji od Zemljinog ‘blizanca’ planeta Gliese 581g.

Kada je prvi put otkriven 2007. godine naučnici  su smatrali da je prehladan za život, no novija istraživanja su pokazala kako postoji mogućnost da bi taj planet čak sedam puta veći od Zemlje mogao podržavati život kakav poznajemo.

Informer.ba