Informer Izdvojeno

Pitali biste ginekologa, ali vam je neugodno?

Žene na pregledu kod ginekologa jednostavno ne postave neka pitanja, bilo da im je neugodno ili zbog nebrige. Pitanja su to od velike važnosti po njihovo zdravlje.

1. Brine me miris vagine, je li to znak infekcije ili neke spolno prenosive bolesti?

Zabrinutost zbog mirisa vagine uobičajena je kod žena, tvrde doktori. Ne biste se trebali osjećati kao da ste jedina žena na svijetu koju to brine.

To je često sasvim normalno i ginekolog vas u to može uvjeriti kako biste se osjećale ugodnije i samopouzdanije. No, ako je miris popraćen i nekim drugim simptomima, peckanjem, svrabom, nelagodom, ginekolog to treba znati. Možda je riječ o nekoj infekciji ili bakterijskoj neravnoteži.

2. Je li nepravilan i bolan ciklus nešto zbog čega bih se trebala zabrinuti?

Nemojte se bojati postaviti ginekologu pitanje o bolnim ili neredovitim menstrualnim ciklusima. Iako je u većini slučajeva to normalna pojava, može ukazivati i na neki hormonalni problem, stres ili nešto treće. U svakom slučaju, potrebno se konzultirati s ginekologom kako biste saznali o čemu se radi i kako bi problem bio uklonjen na vrijeme.

3. Boli me tijekom seksa, što se događa sa mnom?

Najvažnije je znati da bol tijekom seksa nije normalna. Stoga nemojte ignorirati bol nadajući se da će nestati. Razgovarajte s liječnikom kako bi vam pomogao identificirati i ukloniti problem.

4. Što može riješiti problem ‘suhe vagine’?

To je uobičajena pojava s kojom se mora nositi puno žena, pogotovo one starije. No, suhoća rodnice ne mora biti izvor nelagode ili srama. U većini slučajeva može se učinkovito liječiti nekim lijekovima. U svakom slučaju, porazgovarajte s ginekologom, koji će vam pomoći da ublažite taj problem.

5. Koliko često bih se trebala testirati na spolno prenosive bolesti i na koje?

Ako ste spolno aktivni, i to na način da često mijenjate partnera, trebali biste se testirati svaka tri mjeseca. Ako ste u stalnoj vezi i ne postoji sumnja da netko od partnera vara, dovoljno je jednom godišnje otići kod ginekologa na redoviti pregled. Što se tiče spolno prenosivih bolesti, najuobičajenija je klamidija. No, ako postoje neki simptomi, liječnici će predložiti potrebno testiranje.

6. Partner me prevario (mislim da me prevario), što bih trebala poduzeti?

Testiranje na spolne bolesti nije nešto čemu se treba podvrgnuti samo ako postoji sumnja da partner vara ili je priznao preljub, spolno aktivni muškarci i žene bi se redovito trebali testirati. No, ako do preljuba dođe, oba bi se partnera trebala javiti liječniku radi testiranja.

7. Zašto mi ponekad ‘pobjegne’ malo urina na gaćice?

‘Inkontinecija pogađa mnoge žene’, kaže doktor Keehn Hosier, ali dodaje da je najuobičajenija prije i poslije menopauze, pogotovo kod žena koje su rađale. Ova pojava može biti neugodna i zbog nje dolazi do društvene izolacije, a o tome se mnoge žene boje pričati. ‘Žene zbog toga ne bi trebale patiti u tišini. Često se inkontinencija može liječiti. Puno je načina na koji se ovaj problem može riješiti: mršavljenje, ‘treniranje’ mjehura, lijekovi, implantati ili čak i operacija’, kaže doktor.

Net.hr/Informer.ba