BiH Crna hronika Informer Vijesti

Požar u Konjicu djelimično stavljen pod kontrolu

 

Požar koji već šest dana gori na području općine Konjic djelimično je stavljen pod kontrolu, saopštilo je Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine. Kako je kazao zamjenik ministra sigurnosti Samir Agić ljudskih žrtava nema, ali je pričinjena ogromna materijalna šteta. U gašenju požara angažovana su dva helikoptera Oružanih snaga naše zemlje i dva kanadera Republike Hrvatske.

Najveći dio požara je saniran, ali postoji opravdana bojazan od ponovnog širenja usljed nepovoljnih vremenskih uslova.

Saopćeno je da će Ministarstvo, u saradnji sa Oružanim snagama BiH i vatrogasnim jedinicama na terenu, nastaviti koordinirane aktivnosti na gašenju požara i saniranju situacije u potpunosti.

Ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović je potvrdio je u izjavi za agenciju Anadolija da, na sreću, dosad nije bilo ljudskih žrtava zbog požara, ali je načinjena znatna materijalna šteta. Značajnu prepreku u gašenju požara oružanim snagama BiH, koje raspolažu ograničenim kapacitetima u vidu pješadijskih jedinica i dva helikoptera, predstavlja izuzetno nepristupačan teren i indicija da je dio tog zemljišta pod minama, rekao je Ahmetović.

Informer.ba