BiH Informer Udarno Vijesti

Prva sjednica Vlade KS: U kasi ostale 1.302 marke

U pauzi prve sjednice Vlade Kantona Sarajevo u novom sazivu, jučer je održana konferencija za medije na kojoj su se novinarima obratili premijer Suad Zeljković te ministri nauke, obrazovanja i mladih i finansija Damir Marjanović i Muhamed Kozadra. Premijer je kazao kako je jučer doneseno nekoliko odluka koje odražavaju pogled Vlade na njen budući rad.

– Data je saglasnost da se obnovi konkurs u MUP-u, u smislu povećanja broja policajaca, razmatrani su i obimni materijali prijedloga koji je prethodni saziv Vlade obradio i uputio ka Skupštini KS-a, ali nisu razmatrani. Ne želimo doći u situaciju da aktuelni ministri ne mogu obrazložiti te materijale, pa je napravljen pregled svega toga i neki od njih su pušteni u proceduru, a neki su povučeni na dalju doradu u ministarstva, istakao je Zeljković.

Provjera zakonitosti

Prema premijerovim riječima, na prvoj sjednici svi članovi su zauzeli stav koji će zorno oslikati da “ova vlada nije ničija, da hoće da radi po zakonu i propisima, te tako štititi interese svih građana, pa i akademske zajednice”.

Stav Vlade je da se nećemo baviti iz političkih razloga onim što su naši prethodnici radili, nego samo provjerom zakonitosti, pozitivnih zakonskih propisa, izvršimo analizu da li je sve to usklađeno ili je eventualno imalo nekih drugih primjesa. Ako je bilo, naša je dužnost da to spriječimo, a ako nije bilo da to podržimo, napomenuo je Zeljković.

Premijer KS-a je kazao kako je u kasi Kantona, ako se izuzmu namjenska sredstva i kreditni aranžmani ostalo 1.302 marke, dok je 140 KM zatekao u smislu onoga što su zakonom predviđene stavke koje kabinet premijera ima.

Imam jaku želju da institucijama kao što su muzeji i Skenderija, koji su nam se i obratili, pomognemo pred snježne padavine, ali to ne možemo jer nemamo sredstava, istakao je Zeljković.

Ministar Marjanović kazao je kako žali što njegovo prvo obraćanje javnosti nije posvećeno nekom projektu, stipendijama, novim zakonskim rješenjima, ali da čovjek najprije mora da se riješi tegova prije nego poleti.

Vlada KS-a je na prvoj sjednici razmatrala i u cijelosti usvojila izvještaj Ministarstva za nauku, obrazovanje i mlade u vezi sa slučajem izbora rektora UNSA i dekana Fakulteta kriminalističkih nauka. Donijeli smo sljedeće akte, pod jedan rješenje o poništenju rješenja o razrješenju predsjednika i članova Upravnog odbora Sarajevskog univerziteta, zatim rješenja o poništenju rješenja o imenovanju predsjednika i članova UO UNSA a koji su imenovani do okončanja procedure imenovanja 8. novembra ove godine. Donijeli smo i odluke kojima se daje saglasnost UO UNSA da se imenuje prof. dr. Muharem Avdispahić za rektora Sarajevskog univerziteta za mandatni period 2012-2016. godina, te UO Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije UNSA da se prof. dr. Nedžad Korajlić imenuje za dekana, istakao je ministar Marjanović.

Bez protežiranja

Ministar obrazovanja napomenuo je kako su ove odluke bazirane na činjenicama koje je donio jak tim u Ministarstvu i koji je zadnjih nekoliko dana intenzivno tragao za rješenjima.

Ova odluka nema nikakav politički motiv. Ja nisam političar, već predstavnik struke koji trenutno koordinira rad Ministarstva i ova odluka se bazira na činjenicama koje su nam bile dostupne. Njom ne štitimo niti protežiramo ikoga, već da će Ministarstvo biti shvaćeno kao servis, recimo akademske zajednice i nadam se da ćemo ovom odlukom potvrditi tu tezu, naglasio je ministar Marjanović, dodavši da dok je on na čelu Ministarstva ono neće kreirati politike, niti birati rektore i dekane.

Kako je kazao Marjanović, nada se kako će i akademska zajednica prepoznati i nastaviti procese koji vode daljoj integraciji Univerziteta, jer su dobrim dijelom i nesuglasice stvorene zbog nedovoljne usaglašenosti pojedinih akata iz ove oblasti.

Oslobođenje/Informer.ba