Informer Izdvojeno Svijet Vijesti

Prvog dana Kurban-bajrama u Siriji 47 poginulih

Najmanje 47 ljudi je poginulo, a 32 je ozlijeđeno u nasilju diljem Sirije u petak, prvog dana Kurban-bajrama toekom kojega je proglašeno primirje, izvijestili je Sirijski opservatorij za ljudska prava (OSDH), ističući da su u južnom dijelu Damaska i gradu Deraa u zrak dignuta dva automobila, javile su agencije.
Sirijska vojska i pobunjenici su u četvrtak, uz posredovanje međunarodnog izaslanika Lakhdara Brahimija, proglasili četverodnevni prekid vatre. No, islamistička skupina Fronta al-Nosra je kategorički odbacila prijedlog o prekidu vatre.

“U eksploziji automobila bombe ispred džamije Omar Ibn Khattab, u četvrti Daf al-Shok, poginulo je pet, a ranjeno više desetaka ljudi“, tvrdi OSDH pozivajući se na bolničke izvore.

Na mjesto nesreće stiglo je više vozila hitne pomoći, a osim ljudskih žrtava nanesena je i materijalna šteta jer su uništene brojne kuće i zgrade“, dodaje OSDH, prenosi Hina.

Službena sirijska novinska agencija Sana javila je o “terorističkom napadu u Zuhuru, u četvrti Daf al-Shok, u kojem ima žrtava, uključujući i djecu, a materijalna šteta je velika”. U blizini mjesta eksplozije nalazi se i dječje igralište.

OSDH također javlja da je u eksploziji automobila bombe u gradu Deraa poginulo troje vojnika, dok je osam ranjeno. Prema najnovijim podacima, sveukupno je danas u Siriji poginulo 16 civila, 19 vojnika i 12 pobunjenika.

Istovremeno je sirijsko vojno zapovjedništvo priopćilo da je odgovorilo na nekoliko napada pobunjenika na vojne položaje diljem zemlje, optuživši pobunjenike za kršenje prekida vatre tijekom Kurban-bajrama.

Oslobođenje/Informer.ba