BiH Informer Udarno Vijesti

RS: Još uvijek ništa od proglašenja vanrednog stanja, šteta od požara procjenjuje se na 850.000 KM

Šteta od požara koja je do sada procijenjena u Republici Srpskoj iznosi oko 850.000 KM, a nadležni smatraju da nema razloga za proglašenje vanrednog stanja iako su trenutno aktivni požari u 14 općina.

Nakon sastanka entitetskog premijera Aleksandra Džombića s ministrom unutrašnjih poslova Stanislavom Čađom i direktorom Uprave Civilne zaštite Milimirom Doderom povodom brojnih požara u RS-u, rečeno je da zasad, nasreću, nema ljudskih žrtava niti ugroženih stambenih objekata.

Ove godine je, tvrde, nešto više šumskih požara, ali da je materijalna šteta značajno manja u odnosu na isti period lani.

Doderov stav je da eventualno proglašenje vanrednog stanja “ne bi ništa donijelo”, jer i sada, po zakonskim propisima “mogu da angažiraju koga god žele” na gašenju vatre na otvorenom prostoru.

Komentirajući prijedloge koji se mogu čuti iz Federacije BiH, Džombić kaže da nije siguran da bi se u ovom trenutku trebalo ići na kupovinu kanadera ili formiranja jedinica za gašenje požara.

Tvrdi i da je entitetski sistem civilne zaštite “funkcionalan” te da je “neumjesno” sada predlagati nacrt strategije za gašenje požara na otvorenom na nivou BiH.

On se zalaže za dobru komunikaciju i saradnju između dvije entitetske civilne zaštite kako bi se doprinijelo sanaciji i preventivnom dijelovanju protiv požara.

Iz Crne Gore imamo prijedlog da izdvojimo dio sredstava za kupovinu kanadera, a koji bi se po potrebi koristio i u RS i taj prijedlog razmatramo”, kazao je Džombić i dodao da RS ima dobru saradnju s Crnom Gorom i Hrvatskom te da bi “po zahtjevu, a ukoliko te države imaju slobodnih kanadera, mogli da se angažiraju i u ovom bh. entitetu“.

Na prijedlog o kupovini kanadera reagirao je i ministar unutrašnjih poslova RS-a Stanislav Čađo koji je ustvrdio da BiH “ima svega par vodenih površina na kojima kanader može da uzme vode za gašenje vatre”.

To bi mogao, kaže, jedino na Bilećkom jezeru, pa je postavio pitanje opravdanosti kupovine kanadera.

Nakon sastanka je rečeno i da su komunalnim inspekcijama upućeni dopisi da pojačaju nadzor, jer je najveći uzrok požara ljudski nemar, dok se od istražnih organa traži da nastave rad kako bi se procesuirali svi koji su požare skrivili, dok se od preduzeća “Šume RS” zahtjeva da izvrše pojačane mjere nadzora, ukoliko bi se požari proširili na šumska gazdinstva.

Doder je još dodao da trenutno nijedna općina u RS-u nije kritično ugrožena, osim vanredne situacije u Kneževu, gdje su pojačane snage na terenu i upućena specijalna jedinica Civilne zaštite Banje Luke.

“Protekla noć je bila teška u općinama Bileća i Bratunac, gdje je požar uz pomoć helikoptera Oružanih snaga BiH stavljen pod kontrolu“, potvrdio je direktor Civilne zaštite RS-a.

Ustvrdio je i da na području Hercegovine, gdje je najviše požarišta, nije gorjela “kvalitetna šuma, ali postoji ekološka šteta”, a vatrogasci, radnici šumskih gazdinstava i Hidroelektrana na Trebišnjici uspjeli su da odbrane sva sela, bez ijednog izgorjelog objekta i povrijeđene osobe.

Ove godine imali smo 1.286 požara, od čega 706 šumskih, a štete na objektima su manje za 75 posto u odnosu na isti period prošle godine, tako da možemo reći da se radilo veoma oprezno i kvalitetno“, rekao je Doder.

Informer.ba