BiH Informer Izdvojeno

Sarajevski ratni Tunel spasa u nadležnosti Fonda memorijala

 

Uz intoniranje himne, polaganje cvijeća i odavanje počasti šehidima i poginulim borcima ispred ulaza u Ratni tunel u Butmiru, poznat i kao “Tunel spasa Dobrinja-Butmir” danas je održana svečana primopredaja upravljačkih nadležnosti nad ovom kulturno-historijskom i turističkom destinacijom između Ministarstva za boračka pitanja Kantona Sarajevo i Fonda Kantona Sarajevo za zaštitu i održavanje grobalja šehida i poginulih boraca (Fonda memorijala).

Dokument o preuzimanju objekta Tunela od premijera Kantona Sarajevo Fikreta Musića preuzeo je direktor Fonda memorijala Nurudin Džiho koji je istakao da je plan ove institucije da odmah započne aktivnosti na sanaciji kuće Kolara u sklopu koje se tunel nalazi, kao i postojećih muzejskih postavki koje je ova porodica održavala do momenta njihovog otkupa od  Kantona Sarajevo.

Plan je da Tunelu spasa vratimo što veću autentičnost. Zamisao je da se postojeće postavke, koje su također autentične, obogate novim eksponatima, a na tim poslovima bit će angažovani i uposleni profesionalni kadrovi, prije svega profesionalni kustos. Osim postavki u kući Kolara, s butmirske strane, posjetitelji će moći pregledati i muzejske postavke koje će biti postavljene u kući Sloboda koja je na dobrinjskoj strani tunela. Zamisao je da se u tunelu u funkciju pusti  vozić koji bi duž cijelog tunela od 720 metara prevozio posjetitelje“, kazao je Džiho.

Ministar za boračka pitanja KS-a Nedžad Ajnadžić je naglasio da će ovaj objekt svjedočiti o teškom životu u Sarajevu tokom opsade od 1.472 dana, ali i časnoj borbi u odbrani grada i njegovih građana, te njegove multietničnosti i multikulturalnosti.

Podsjetio je na period ratne 1993. godine kada je krajem marta počela gradnja tunela ispod piste s butmirske i dobrinjske strane radi spajanja ovih dviju teritorija koje je držala Armija RBiH, te osiguranja kretanja ljudi i distribucije robe, kao i period završetka radova i puštanja u funkciju tunela 30. jula iste godine u 21.30 minuta.

“Tunel je tokom opsade odigrao najvažniju ulogu u opstanku, prehrani i odbrani grada te zaslužuje najveću pažnju i duboko poštovanje”, istakao je ministar Ajnadžić.

Kazao  je da je tokom opsade kroz tunel prošlo 1.120.000 ljudi, preneseno 5.534.837 kilograma hrane i još 13.000.000 kilograma hrane koju su građani prenijeli na leđima. Kroz tunel je prevezeno i 8.800.000 kg robe koja je bila namijenjena komercijalnoj prodaji, 4.516.000 kilograma materijalno-tehničkih sredstava potrebnih za funkcioniranje grada, 36.705 kilograma sanitetskog materijala, 549.326 kilograma razne vojne opreme, 4.500.000 litara nafte, te dovedeno 80.000.000 KWh električne energije.

Premijer Fikret Musić kazao je da se nada da će Tunel spasa u narednim godinama svjedočiti o nevjerovatnoj borbi za odbranu grada Sarajeva i volji za životom te budućim naraštajima ukazivati na to “da se sloboda ne može mjeriti ni sa čim, kao i da se agresija na BiH, i sve ono što se tokom nje u Sarajevu dešavalo, ne smije više ponoviti

FENA/Informer.ba