BiH Informer Izdvojeno Vijesti

Stiglo oko 40 nalaza žrtava masovne grobnice Tomašica

Tomašica kraj Prijedora, najveća masovna grobnica u Bosni i Hercegovini iz koje je do sada ekshumirano 435 žrtava, od toga 275 kompletnih tijela, nastavlja otkrivati svoje tajne.

Kako saznaje novinar AA, do sada jestiglo 40-tak DNK nalaza koji se odnose na žrtve ekshumirane iz Tomašice.

DNK nalazi koji su pristigli iz laboratorije Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP), a prema propisanoj proceduri, biće proslijeđeni nadležnom tužiocu i vještaku sudske medicine.

Prema riječima dr Muje Begića iz Instituta za traženje nestalih BiH, šefa forenzičkog tima na terenu, potvrđuju se sve ranije pretpostavke istražioca u vezi sa žrtvama ratnih zločina.

Dobili smo nalaze za osobe iz Kozarca, nalaze iz Rizvanovića, Čarakovića, Zecova…“, kazao je Begić za AA, koji u interesu istrage ne želi govoriti o novim detaljima u slučaju Tomašica.

Iako se Begić do završetka službene obdukcije ne želi izjašnjavati o okolnostima smrti osoba čija su tijela bila u Tomašici, vjeruje se da je riječ o Bošnjacima i Hrvatima, žrtvama s područja Prijedora koje su ubijene tokom1992. godine. Očekuje se, takođe, službena identifikacija žrtava u narednim sedmicama uz pomoć porodica ubijenih.

AA/Informer.ba