Informer Tekstovi Udarno

Umjesto protupožarnih, BiH ima helikoptere “za kafane”

Samo na području Konjica izgorjelo je toliko šume da bi se za njenu protuvrijednost moglo kupiti pet letjelica za gašenje požara. BiH takve letjelice nema, ali zato ima helikoptere kojima političari odlaze u – kavanu.

U Konjicu je u srijedu (22.8.) proglašeno stanje prirodne nesreće. Svi ljudski i materijalni resursi danima su angažirani na gašenju desetak požara koji su na području ove općine progutali više od 3.000 hektara šume.

Nadležni iz Civilne zaštite tvrde da već gube kontrolu nad pojedinim požarištima.
Jedan helikopter EUFOR-a nam je oko sat i pol pomagao u gašenju požara, ali to nije dovoljno. EUFOR je obećao da će nam i danas pomoći“, kaže za Deutsche Welle pomoćnik načelnika za Civilnu zaštitu i vatrogastvo Općine Konjic Husein Hodžić.
Protivljenje nabavci zajedničkih letjelica

No, protupožarno djelovanje nije prvobitna namjena EUFOR-ovih letjelica. Iako dobrodošla, pomoć EUFOR-a u gašenju požara nije dostatna, kao ni pomoć Oružanih snaga (OS) BiH, čiji zastarjeli helikopteri nakon nekoliko sati leta moraju na servisiranje.

Do sada se pomoć viših razina vlasti ogledala u slanju jednog ili dva helikoptera OS BiH koji su djelovali od jednog do dva sata. To nije dovoljno. Nismo u potpunosti zadovoljni i treba puno više raditi na jačanju kapaciteta OS BiH. Možemo slati zahtjeve, ali smo svjesni da pomoć ne možemo dobiti“, kaže Husein Hodžić.

Gore i druga područja u BiH, a situacija je posebno teška u općinama Bratunac i Srebrenica. Načelnik Općine Konjic Emir Bubalo kaže da se za vrijednost oko 3.000 hektara izgorjele šume u ovoj općini “moglo kupiti pet kanadera”.

No, da li vlasti u BiH uopće razmišljaju o nabavci takvih specijaliziranih letjelica? Vlada Federacije BiH je još prije godinu dana tražila od Vijeća ministara BiH da izradi studiju o gašenju požara iz zraka, ali se nadležni iz Republike Srpske (RS) protive zajedničkoj nabavci letjelica.

Pomoćnik direktora Uprave Civilne zaštite RS-a Predrag Slijepčević kaže da je Vlada RS-a “za nabavku letjelica vlastitim sredstvima”.

Vladajuća elita misli samo na sebe
Umjesto s državom BiH, Vlada RS-a bi aranžman o nabavci protupožarnih letjelica radije sklopila sa Crnom Gorom.

Vlada RS-a je početkom ove godine razgovarala s Vladom Crne Gore o eventualnim mogućnostima nabavke jednog takvog aviona koji bi se koristio za gašenje požara i u Crnoj Gori i u RS-u“, kaže Slijepčević.

Bh. novinar Đorđe Krajišnik nije začuđen izostankom adekvatne reakcije nadležnih i konfuzijom oko nabavke protupožarnih letjelica jer je, kako kaže, “sasvim logično da vlast, koju u siječnju iznenadi snijeg, ljeti iznenade vrućine i požari”. On podsjeća da političari u ovoj zemlji imaju letjelice, ali za druge namjene.

Logično je da nema para za protupožarne letjelice u zemlji u kojoj entitetski premijer (Aleksandar Džombić) vladinim helikopterom ide u kafanu, a ministar vanjskih poslova (Zlatko Lagumdžija) iznajmljuje privatne avione. Zato bi bilo dobro da građani promisle kome daju, ne samo glasove, nego i živote u ruke“, kaže Krajišnik.

Spomenuti primjeri za Krajišnika su očiti dokaz da vladajuća elita u BiH misli samo na sebe i da su priče o mogućoj nabavci protupožarnih letjelica, bilo u entitetskom ili državnom aranžmanu, samo predizborna obećanja.

dw.de/Informer.ba