BiH Informer Udarno Vijesti

Većina očeva BIH izbjegava alimentaciju

Više od 80 posto očeva u BiH po svaku cijenu izbjegava izdržavati vlastito dijete nakon razvoda s bivšom suprugom.

Glavni razlog tome je što se muškarci boje da njihov novac ne završi u džepu ljubavnika bivše supruge ili pak kod nekadašnjeg punca i punice. Kaže to za “Dnevni avaz” advokatica Murisa Makarević iz Sarajeva, koja ima dugogodišnje iskustvo na ovim predmetima, i kao advokat i kao sudija.

Krivično djelo

– Rad na crno najpopularnija je metoda izbjegavanja plaćanja alimentacije, jer su sudovima vezane ruke u takvim slučajevima zbog nemogućnosti blokiranja računa tuženih. Inače, neplaćanje alimentacije Porodični zakon FBiH tretira kao krivično djelo, ali u posljednjih 25 godina nikom nije izrečena kazna zatvora – kaže Makarević.

Ona ističe da plaćanje alimentacije izbjegavaju čak i oni imućniji, koji imaju vlastitu firmu ili se čak nalaze na poziciji diplomatskog predstavnika naše države u nekoj od zemalja u svijetu, kao što je nedavno bio slučaj.

– Supruga jednog od naših ambasadora u svijetu podnijela je tužbu Općinskom sudu u Sarajevu jer je on kategorično odbijao izdržavati zajedničko dijete. Sud je presudio u korist majke te ga obavezao da mjesečno plaća 400 KM, što je vrlo malo s obzirom na svotu koju on zarađuje – kaže Makarević, dodajući da je Kantonalni sud u Sarajevu kasnije preinačio ovu presudu na 600 KM mjesečno.

Ona pojašnjava da je zakonom određeno da dijete nakon razvoda mora nastaviti živjeti istim standardom kao dok su roditelji bili skupa. No, nažalost, mnogo je više slučajeva kada se izdržavanje djece nakon razvoda obruši samo na pleća majki.

Mizerne cifre

– Ako se i odredi alimentacija, onda ona bude u visini od 300 do 400 KM. No, to su mizerne cifre poredeći ih sa stvarnim troškovima s kojima se susreću samohrane majke. Nedavno je Općinski sud u Sarajevu izrekao presudu kojom je muškarcu odredio da mjesečno plaća alimentaciju u iznosu od samo 150 KM! Kao obrazloženje sudija je naveo da majka može hraniti dijete ostacima hrane koju priprema kao kuharica u jednoj od sarajevskih škola – zgroženo prepričava Makarević, smatrajući da većina sudija nema odgovarajućeg senzibiliteta prema ovoj problematici.

Žene odu praznih ruku

Advokat Omar Mehmedbašić za “Avaz” kaže da su uglavnom muškarci ti koji izbjegavaju plaćati alimentaciju, jer djeca najčešće ostanu živjeti s majkama.

– Od početka 2012. godine podnio sam 17 krivičnih prijava zbog neplaćanja alimentacije nadležnim sudovima u Mostaru, Sarajevu i Zenici. Nekada se uspije dobiti alimentacija, a nekada žene odu praznih ruku – govori Mehmedbašić.

Informer.ba