Informer Svijet Vijesti

Zehra Hodžić nova časnica američkih marinaca

Zehra Hodžić, mlada marinka bosanskog porijekla u Američkoj ratnoj mornarici, danas je na prigodnoj svečanosti u riječkom brodogradilištu Viktor Lenac promaknuta u skupnika, što joj je prvi zapovjedni čin.

Zehra je, naime, članica posade američkog zapovjednog broda šeste flote USS Mount Whitney koji je trenutno na remontu u Lencu.

Promaknuću je prisustvovala njezina nena Tatle Hazanović, tetka i dva tetka koji su na svečanost doputovali iz Velike Kladuše.

Zehra je 23-godišnjakinja koja je zajedno s majkom Jasminkom iz Velike Kladuše emigrirala u SAD 2004. godine.

Otac joj je poginuo u ratu u BiH, a majka trenutno živi na Floridi. Zehra je u Americi završila srednju školu da bi nakon toga studirala dvije godine za tehničara radiologa.

Ali, sa ekonomskom krizom, nastupilo je vrijeme kada više nije mogla plaćati fakultet, odnosno pronaći posao s kojim bi se uzdržavala uz studije.

Nije željela ulaziti u dugove i odlučila se za marince jer oni osiguravaju fakultetske stipendije, tako da namjerava završiti studij za inženjera elektronike. Prošla je više od godinu dana obuke za marince za koju kaže da je vrlo zahtjevna, više mentalno nego fizički, jer u tom periodu civile pretvaraju u vojnike, mijenjajući sve njihove dotadašnje životne navike.

Sada kao elektronički tehničar prvi put služi na brodu Američke ratne mornarice.

Jako sam uzbuđena i zahvalna što mi je pružena ova prilika“, kaže Zehra, napominjući da joj se jako sviđa zajedništvo koje vlada među marincima, piše Jutarnji list.

Činove joj je uručio kapetan Ted Williams, a u postavljanju na ovratnike košulje pomogla joj je nena.

Zehru sam uvijek podržavala da radi ono za što se je odlučila“, rekla je Tatle Hazanović. Williams je kazao da se Zehra Hodžić odlično istakla te da se radi o sjajnoj marinki koju čeka dobra budućnost.

Inače, šesta flota svojevremeno je trebala biti prva „crta obrane“ na moru u hladnom ratu protiv SSSR-a, a nedavno je u Libiji sudjelovala u rušenju Gadafijeva režima, gdje je upravo Mount Whitney bio zapovjedni brod.

 

Jutarnji list/Informer.ba