BiH Ekonomija Izdvojeno

Ambasador Szunyog: BIH jedna od 5 prioritetnih država za razvojnu suradnju

Ambasador Republike Češke u BiH Tomaš Szunyog kazao je u srijedu u Sarajevu da je odlukom vlade Češke Republike, BiH izabrana za jednu od pet prioritetnih država za razvojnu suradnju za period od 2010. do 2017. godine gdje se, kroz projekte, prosječno svake godine ulaže oko 2,5 miliona eura. 

On je naglasio da su prema konceptu te suradnje Češke i BiH kao prioritetne odabrane oblasti poljoprivrede, vodosnabdijevanja i sanitacije, zdravstva, te energetike i javne uprave.

Ambasador Szunyog navodi da je oblast zdravstva jedna od važnijih i interesantnih za suradnju posebno razvoj vaskularne hirurgije.

U okviru te suradnje dogovoren je Memorandum o razumijevanju između Češke razvojne agencije, Kliničkog centra Univerziteta Sarajevo i Kliničkog centra Banja Luka kojim je dogovorena suradnja u oblasti vaskularne hirurgije u Sarajevu i Banja Luci.

Češka Republika osigurala je  480.000 eura za projekt izgradnje kapaciteta i tehničke podrške u okviru vaskularne hirurgije u Sarajevu i Banjoj Luci za periodu 2012.- 2013. godina, a taj novac bit će ravnomjerno raspoređen na klinike u ta dva grada.

FENA/Informer.ba