Izdvojeno Vijesti iz medicine

Naučnici proučavali mozak freestyle repera

Free style repovanje, improvizovani stil muzičkog žanra koji se obično vezuje za bejzbol kačkete, široke “baggy” farmerke i zlatne lance, našlo se u svijetu nauke kako bi pomoglo istraživačima da dokuče na koji način naš mozak funkcionira.

Naučnici američkog Nacionalnog instituta za gluhoću i druge komunikacione poremećaje u Marylandu posmatrali su mozak freestyle repera kako bi saznali koja se područja aktiviraju tokom kreativne faze.

Repovanje slobodnim stilom podrazumijeva da umjetnik, vođen ritmom, improvizira stihove na licu mjesta, što je naučnicima djelovalo kao dobar način za proučavanje “inicijalne faze improvizacije u sadejstvu muzike i govora”.

Koristeći magnetnu rezonancu, istraživači su uporedili snimke mozga freestyle repera sa snimcima repera koji ponavlja unaprijed uvježbane stihove.

Uočili su “funkcionalnu reorganizaciju” tokom faze improvizacije u prefrontalnom režnju – djelu mozga bitnom za planiranje i donošenje odluka.

Ove promjene, ističu istraživači u studiji objavljenoj u časopisu “Nature Scientific Reports”, mogu da doprinesu spontanoj kreativnosti tako što modifikuju sisteme koji regulišu pažnju, govor i kontrolu motorike.

Nezavisne/Informer.ba