Izdvojeno Lifestyle

Zašto mrzimo ponedjeljak?

Ako ste jedni od onih koji već nedjeljom popodne počinju kukati što je sutra ponedjeljak, ne sekirajte se – niste jedini.

Ali, i to može da se promjeni!

Naime, studija američkih naučnika pokazala je da promjene u navikama spavanja od samo dva sata mogu potpuno da nas “poremete”, a kako se vikendom obično malo duže spava, nije ni čudo što toliko ljudi ne voli ponedjeljak.

Istraživanja su pokazala i da se prosječan čovjek ponedjeljkom ne nasmije prije podneva, da je prilično čangrizav i da ga takvo raspoloženje drži dosta dugo – čak do srijede ujutru.

Da je stvar samo u raspoloženju ne bi bilo toliko strašno, ali studije pokazuju da takvo stanje utiče i na efikasnost, odnosno slabi pamćenje i koncentraciju, ali i da loše utiče na fizičko zdravlje.

Ono što možete da uradite, savjetuju stručnjaci, je da u ponedjeljak ujutru odvojite pola sata i radite nešto što vam prija. Možete prije posla da popijete kafu sa prijateljem, da vježbate ili da surfujete internetom. Zavisi od toga šta vam pričinjava zadovoljstvo. Naučnici tvrde da je “sreća zarazna” i da ako radnu nedjelju započnemo druženjem ili razgovorom sa optimističnom i zabavnom osobom, imamo veće šanse da slabije osjetimo posljedice “mržnje prema ponedjeljku”.

Takođe, naučnici savjetuju da ponedjeljkom obilnije doručkujete, jer višak kalorija, odnosno hrana bogata mastima čuda čini za raspoloženje.

Nezavisne/Informer.ba