Automobilizam

Automobili uskoro “komuniciraju” na putevima

Stručnjaci će tokom augusta na putevima Los Anđelesa testirati automobile sa ugrađenim softverom koji im omogućava da međusobno komuniciraju, da bi se umanjila mogućnost sudara.

Slična telemetrijska tehnologija ranije je već korišćena, ali će ovog puta automobili biti u mogućnosti da “saznaju” šta se dešava na putevima kilometrima unaprijed.

Prve simulacije pokazale su da bi softver, koji su razvili naučnici sa Univerziteta u Bolonji, mogao da umanji broj lančanih sudara za 40 odsto.

Test u Los Anđelesu biće proveden u saradnji sa japanskom “Toyotom”, prenosi BBC.

Cilj stručnjaka je da svi automobili jednog dana budu povezani bežičnom vezom, bilo putem ugrađenog senzora ili instaliranjem odgovarajućeg softvera u mobilne telefone vozača.

Profesor Marko Roketi, vođa tima koji je razvio novi softver, rekao je da bi ovo istraživanje moglo da izvrši veliki uticaj na društvo “u smislu ljudskih života i troškova“, jer bi automobili opremljeni ovom tehnologijom mogli značajno da umanje broj pogibija u saobraćaju.

Automobili će moći da međusobno komuniciraju putem ugrađenih senzora za ubrzanje koji pokreću alarm u slučaju vanrednih okolnosti koje mogu da dovedu do sudara.

Kada se ovaj alarm prenese na sve automobile na putu, oni moći će na vrijeme da uspore ili se zaustave prije tačke na kojoj je alarm prvi put oglašen.

Stručnjaci procjenjuju da bi cijena ugradnje ove tehnologije u automobilske sisteme satelitske navigacije bila oko 25 funti. Prenosi BBC.

Informer.ba