Automobilizam

Fiat odustaje od ‘golf klase’, Bravo u mirovinu

U sveprisutnom prožimanju različitih klasa i tržišnih segmenata veliki proizvođači nastoje pronaći odgovor na vječno pitanje – kako privući kupca. To je posebno složeno u napučenom segmentu, poput tzv. “golf klase”, u kojoj danas sve vodeće marke imaju svoje predstavnike, no svi se ne mogu pohvaliti uspješnim pričama.

Nakon godina stagnacije i nekoliko generacija koje nisu uspjele zabilježiti značajniji uspjeh na tržištu Fiat će svog predstavnika, model Bravo, poslati u penziju.Nasljednik, međutim, neće biti još jedan kompakt već će Fiat u potpunosti napustiti klasu i predstaviti crossover automobil. Najava o taktici zamjene modela mogla se već ranije čuti iz usta predsjednika Sergija Marchionnea: “Ne postoje jednostavni odgovori na problem kompaktne klase, ali držim da model koji bi samo kopirao ostale nije pravo rješenje za Fiat”.

Talijanski mediji podsjećaju da se na sličnu “smjenu” u gami ne tako davno odlučio Nissan ukidanjem Almere i predstavljanjem izuzetno uspješnog kompaktnog SUV-a (iliti crossovera) Qashqaija.

Na kojem će modelu Fiat bazirati budući crossover zasad nije poznato, no vjerojatno je da će se u razvoj i