Automobilizam

Ford ulaže milijardu dolara u Linkoln

Američki koncern “Ford” najavio je da će uložiti milijardu dolara u brend “Linkoln”, kako bi već do 2015. godine udvostručio prodaju ovih luksuznih automobila.

Nekada uspješan i popularan automobilski brend “Linkoln”, koji preživljava teška vremena, time dobija šansu da ponovo vrati nekadašnji sjaj.

U naredne četiri godine se očekuje da će svjetlost dana ugledati sedam novih, usavršenih modela ove premijum marke.

Pokušaj “Forda” biće posljednja šansa, a u slučaju neuspjeha “Linkoln” može da očekuje sudbinu čuvenih američkih brendova kao što su “Pontiak” ili “Hamer”, koji su nestali sa tržišta bez obzira na svoju dugotrajnu istoriju ili nekadašnju popularnost.

Povećavanje broja modela, smatraju u “Fordu”, omogućiće brendu značajno veću prodaju, koja je sada na krajnje niskom nivou. Prošle godine “Linkoln” je uspio da proda samo 85.800 automobila, što je znatno manje od rezultata njegovih najvećih konkurenata – “Leksusa”, BMW-a, “Mercedes-Benca”, “Kadilaka”, “Audija” i “Infinitija”.

Ove godine “Linkoln” očekuje novi pad prodaje, tako da će se, prema prognozama, prodati najviše 78.000 automobila.

Preporodom brenda, prodaja bi do 2015. godine trebalo da bude podignuta na 162.000 automobila, što će biti sjajan poklon za “Linkoln”, koji će za četiri godine slaviti stogodišnjicu postojanja.

Eksperti, međutim, sumnjaju da će “Ford” uspjeti u nastojanju da od “Linkolna” stvori uspješan globalni brend u kratkom roku. Za osvajanje popularnosti van SAD potrebne su godine napornog rada.

Uz pravilan prilaz ‘Linkoln’ može da konkuriše brendovima kao što su ‘Audi’ i BMW, međutim, isključivo na domaćem tržištu. Takođe je moguće da kompanija ojača pozicije na nekim tržištima u usponu, na primjer u Kini“, izjavio je profesor katedre za ekonomiju automobilske industrije univerziteta Duisburg-Esena, Ferdinand Dudenhofer.

Ukoliko se međutim, “Ford” usmjeri na Evropu, biće mu potrebno najmanje deset godina za postizanje nekih opipljivih rezultata, pišu Nezavisne novine.

 

Informer.ba

 

 

Tags