Automobilizam

Kako sačuvati gume?

Kao što “cipela glavu čuva” tako su i na automobilu važne gume.
Možda ste upravo zamjenili gume i za njih izdvojili nekoliko stotina maraka jer su vam se prošlogodišnje zimske gume istrošile. Gume se troše zbog više razloga; nepravilno su napumpane, nepravilno centrirane, nepravilno izbalansirane ili je pak riječ o lošim vozačkim navikama.

Skladištenje guma

Čuvajte ljetnje gume na suhom, hladnom i tamnom mjestu.

Također zaštitite ih od ulja, hemikalija, goriva i sl. i  ne perite ih mlazom vode pod visokim pritiskom. Najbolje je da gume koje skladištite ne budu u potpunosti izduvane.
Napunite ih na pritisak od 1,5 bara i namažite glicerinom.

Provjerite pritisak u gumama

Pritisak u gumama treba provjeravati prilikom svakog kretanja na duži put. Gume uvijek provjeravajte u hladnom stanju jer guma na različitim temperaturama pokazuje različiti pritisak.

Provjerite oštećenja

Kada provjeravate pritisak u gumama također provjerite ima li na gumi tragova oštećenja i istrošenosti. Kamenčiće, komadiće stakla, drveća i sl. koji su se uvukli u otvore gume obavezno uklonite. Ne zaboravite da provjerite ventile na gumama.

Balansiranje točkova

Servis kompjuterskog centriranja točkova danas možete da nađete na svakom koraku. Provjera se savetuje na svakih godinu dana.

Vozačke navike

Vijek vaših guma i sami možete da produžite i to na nekoliko načina. Izbjegavajte brzo kretanje ili kočenje, ne ulazite u krivine prebrzo, a pokušajte i da izbjegnete vožnju preko rupa na autoputu.

Smedia/Informer.ba