Automobilizam

Nova Hyundai Elantra na bh. tržištu u septembru

Ovih dana službeno je potvrđen dolazak novog modela Elantra na tržište Bosne i Hercegovine. Nova Elantra (2011) predstavlja petu generaciju ovog modela i treba da upotpuni ponudu između kompaktnih modela i30 i i40 u karavanskoj, a potom i limuzinskoj izvedbi.

Upravo dimenzijama to nova Elantra i dokazuje (vanjske dimenzije Elantre su: 4530 x 1445 x 1775 mm).

Kao i do sada, sa novom Elantrom Hyundai predstavlja potpuno novi model, bez bitnih sličnosti u odnosu na Elantru četvrte generacije. Novu Elantru u Hyundai-u nazivaju game-changer-om, jer je napravljena sa namjerom da bude najbolji automobil u klasi počevši od dizajna do opreme i performansi. Tome svakako treba pridodati i reputaciju kvalitete i pouzdanosti te povoljne cijene.

Novu Elantru odlikuje najviši nivo sigurnosti, najniži nivo buke i iznad prosječan popis standardne opreme. Na BiH tržište Elantra dolazi s benzinskim motorom obima od 1,6 litara (Euro 5), snage od 132 KS u kombinaciji sa 6-stepenim ručnim mjenjačem.

Ovaj motor je i najprimjereniji domaćem tržištu zbog najboljeg omjera cijene i performansi te potrošnje od 6,1 l/100 km. Najveća brzina Elantre 1.6 iznosi 200 km/h što je zasluga najnižeg koeficijenta otpora zraka u klasi (0,28), a s mjesta do 100 km/h ubrzava za 10,7 sekundi. U ponudi će biti i 1.8 benzinski motor (150 KS) i mogućnost automatske transmisije.

Nova Hyundai Elantra na tržište Bosne i Hercegovine stiže u septembru mjesecu te je prethodnik vala noviteta iz Hyundai-a. Istovremeno na naše tržište stižu i40 (karavan) te jedinstveni Veloster. No, i to je tek početak ofanzive novih modela iz Hyundai-a napravljenih u duhu novog korporativnog slogana New.Thinking.New.Possibilities.