Automobilizam

Novi Mini Coupe

Mini će u sljedeću godinu ući bogatiji za Coupe izvedbu, odnosno za svoj prvi dvosjed u povijesti. I ne samo to, ovaj Mini je trenutno najbrži cestovni automobil pod ovom značkom. Mini Coupe je razvijen na osnovi kabrioleta i kao što se očekivalo prednji je kraj gotovo u potpunosti prenijet s “običnog” Minija. Postoje tek neke manje razlike koje bi na prvu moglo uočiti tek oko pravog zaljubljenika u ova vozila. Uz 20 kg više Coupe je i 29 mm niži od standardne izvedbe s obzirom na položenije vjetrobransko staklo.

Uklanjanje stražnje klupe je omogućilo zapreminu prtljažnika od 280 l, odnosno najizdašniji obujam u ponudi, prenosi Index. Ovaj će se model moći pohvaliti i stražnjim spojlerom s automatskim aktiviranjem. Isti će se podizati pri brzinama većim od 80 km/h, a spuštati ispod 60 km/h.

Modelsku ponudu kada je riječ o benzincima, odnosno 1,6-litrenim THP motorima, će činiti Cooper Coupé snage 90 KW (122 KS), Cooper S Coupé snage 135 kW (184 KS) te kao vrh ponude JCW Coupé sa 155 kW (211 KS). Potonji će ubrzati do 100 km/h za 6,4 sekunde i dosegnuti najveću brzinu od 240 km/h.

U ponudi će se nalaziti i jedan 2,0-litreni dizelaš, a riječ je o Cooper SD Coupéu sa 105 kW (143 KS). On će do stotke stizati za 7,9 sekundi.

Sa svim je motorima standardno uparen 6-stupanjski ručni mjenjač, dok je opcijski 6-stupanjski automatik dostupan na svim izvedbama osim JCW-a.

Prodaja počinje netom po završetku frankfurtskog auto salona gdje će Mini Coupe obaviti svoj debitantski javni nastup. Na kraju dodajmo još samo i kako će Coupe dobiti svoju Roadster izvedbu u prvoj polovici iduće godine.

 

Vijesti.ba/Informer.ba