Automobilizam Video

Prodat poslijednji Bugatti Veyron Coupe za 2,37 miliona eura

Svjetski bogataši otimaju se za kupovinu najskupljih automobila, bez obzira na ekonomsku krizu, pa je tako italijanski “Bugatti”, po ceijni od 2,37 miliona eura, prodao i poslednji primjerak od 300 proizvednih sportskih automobila Veyron Coupe.

Riječ je o najskupljem automobilu na tržištu, koji ima pravo da učestvuje u uličnom saobraćaju. Model dostiže brzinu od čak 430 kilometara na sat. Vozilo ima motor od 16 cilindara (dva motora od osam cilindara spojena u jedan), 64 ventila i 1001 konjsku snagu. Motor hladi čak 10 hladnjaka.

Mjenjač je sedmostepeni automatski i omogućuje promjenu brzine u manje od 150 milisekundi. Vozilo koristi i specijalne “Michelin” gume, za velike brzine, a testirano je 2010. godine.

Pri maksimalnoj brzini u jednoj sekundi u motor uđe vazduha koliko prosječan čovek udahne u četiri dana i pun rezervoar goriva od 100 litara potroši za 12 minuta, dok bi se gume nakon 15 minuta potpuno rastopile.

Kako se navodi u elektronskom časopisu “Lux life”, vozilo je dobilo naziv po vozaču Pierre Veyron, koji je još 1939. godine, za auto kuću “Bugatti” osvojio trku “24 časa Le Man-a”.

 

Informer.ba