Automobilizam

Rumunski koncept hibridnog vozila

Rumunski tročlani tim sastavljen od jednog dizajnera, inženjera i automobilskog novinara predstavio je hibridni koncept nazvan SCI hyMod.

Prema podacima njegovih dizajnera, koncept je dugačak 4.100, širok 1.840, a visok 1.680 mm, dok međuosovinsko rastojanje iznosi 2.740 mm.

Zahvaljujući ravnom podu i velikoj širini, predviđeno je da SCI hyMod ima šest mjesta za sjedenje – 3 naprijed i 3 pozadi.

Tvorci ovog koncepta zamislili su da SCI hyMod može da funkcioniše ili kao klasičan hibrid ili kao vozilo koje će se kretati samo na električni pogon.

U varijanti elektromobila, za pogon je zadužen elektromotor od 64 ks smiješten u prednjem dijelu vozila, dok se baterije koje ga napajaju nalaze ispod poda automobila.

Ako se SCI hyMod koristi kao hibrid, tada ga uz elektro pokreće i motor sa unutrašnjim sagorijevanjem od 83 ks.

U električnom modu ovaj automobil bi 0-100 km/h stizao za 18 sekundi, dostizao maksimalnu brzinu od 130 km/h, dok bi autonomija kretanja sa jednim punjenjem baterija iznosila 180 km.

Performanse hibridne verzije su znatno bolje, pa je tako ubrzanje od 0 do 100 km/h svedeno na 10 sekundi, maksimalna brzina povećana na 170 km/h, a radijus kretanja na 620 km, pri prosiječnoj potrošnji od 5 l/100 km.

U slučaju da se koncept razvije u serijsku verziju, cijena takvog automobila startovala bi od 25.500 eura, bez uračunatog poreza, piše B92.

Informer.ba