Automobilizam

Tesla isporučuje prvi sedan sredinom iduće godine

Američka kompanija “Tesla”, jedan od prvih proizvođača električnih automobila, koja planira da izrađuje putničke sedan automobile opremljene baterijama, najavila je da će početi da isporučuje “model s” počev od sredine 2012.

Incijalna proizvodnja u “Teslinoj” fabrici u Frimontu, u Kaliforniji, biće 1.000 jedinica sedana “tesla s”, izjavio je portparol kompanije Ricardo Reies.

Ta verzija koštaće oko 92.400 dolara, ali će cijena biti umanjena za 7.500 dolara federalnog poreza koji se izdvaja za ekološki prilagođene automobile. Novi automobil koristi litijum-jonske baterije koje mogu da prevale 300 milja sa jednim punjenjem, saopštila je kompanija.

Druga verzija “modela s” koštaće 57.400 dolara bez poreza i moći će da prelazi 160 milja sa jednim punjenjem baterija.

Kompanija sa sedištem Palo Altu, u Kaliforniji, zaključila je prvi ugovor o montaži električnog automobila “rodster” koji košta 109.000 dolara, sa kompanijom “Lotus automobili”, ali je fabriku u Kaliforniji kasnije prilagodila izradi “modela s” i drugih vozila koja će koristiti njegovu platformu.

Iako kompanija još nije objavila godišnji profit i još posluje sa gubicima, to bi se moglo dogoditi početkom 2013, kazao je izvršni direktor “Tesle” Elon Musc, koji je istovremneo i najveći akcionar. On je rekao da je kompanija prodala proizvodnju za 2012. godinu. “Tesla” ima više od 7.000 poručenih vozila.

 

Informer.ba