Automobilizam Video

VIDEO/ Dacia Lodgy

Dacia proširuje svoju gamu novim modelom Lodgy, koji pripada minivan segmentu. Ovaj automobil biće predstavljen na sajmu automobila u Ženevi, početkom marta 2012. godine.

Dacia Lodgy dolazi u ponudi u dvije verzije, sa pet i sa sedam sjedišta, a biće dugačak 4,5 metara.

U Daciji tvrde da je u pitanju “robustan i funkcionalan automobil, sa obiljem prostora u kabini, velikim prtljažnikom, udoban za sjedenje čak i za putnike u trećem redu sjedišta”.

Još uvijek nema zvaničnih podataka o motorima koji će pokretati Lodgy, ali očekuje se da to budu agregati koji se već koriste u aktulenim modelima Dacije. Riječ je o 1.6 litarskom benzincu od 105 ks i dva 1.5 litarska dCi dizel motora od 90 i 110 ks.

Jedino ostaje pitanje da li će Lodgy imati u ponudi i novi Renaultov 1.6 litarski dCi motor od 130 ks i obrtnim momentom od 230 Nm.

Dacia Lodgy ima znatno moderniju spoljašnjost u odnosu na postojeće modele ovog proizvođača i podsjeća na Renault Grand Scenic, sa kojim deli gotovo identičnu dužinu.

Nova Dacia dobila je ime po engleskoj reči “lodge”, koja označava kućicu ili kolibu, čime su njeni tvorci željeli da naglase prostranost i komfornost ovog vozila.

U rumunskoj kompaniji očekuju da će ovaj model biti interesantan kupcima koji žele prostran, porodični automobil, a do sada su kupovali polovnjake drugih proizvođača, jer nisu mogli da priušte novo vozilo u toj klasi.

 

B92/Informer.ba