Automobilizam Video

VIDEO/ KIA Ray EV prvi korejski električni automobil

KIA Ray EV nije samo prvo električno vozilo iz ove kompanije, već je to i prvi korejski elektromobil koji će ući u serijsku proizvodnju.

KIA Ray EV zasnovan je na malom gradskom modelu Ray, koji je predstavljen u novembru 2011, a namenjen je isključivo tržištu Južne Koreje.

Električna verzija automobila imaće iste dimenzije kao i Ray sa konvencionalnim pogonom, a čak će se i sklapati na istoj proizvodnoj traci, što je prvi takav slučaj u auto-industriji.

Umjesto 1.0 litarskog benzinca, Ray EV pokretaće elektromotor od 68 ks (50 kW) i konstantnim obrtnim momentom od 167 Nm.

Motor će se napajati iz litijum-jonskih baterija ukupnog kapaciteta 16,4 kWh, koje su smještene ispod zadnjih sjedišta i poda kabine, a čiji radni vijek KIA deklariše na deset godina.

U korejskom proizvođaču tvrde da, iako je Ray EV teži od benzinske verzije za čak 187 kg, on ubrzava 0-100 km/h za podnošljivih 15,9 sekundi i dostiže, za gradske uslove sasvim dovoljnu, maksimalnu brzinu od 130 km/h.

KIA još uvek nije saopštila koliki je krajnji domet ovog vozila sa jednim punjenjem baterija, a da bi se one potpuno napunile, na standardnom kućnom priključku od 220 V, potrebno je šest sati, dok je za brzu dopunu dovoljno 25 minuta.

KIA Ray EV imaće automatski mjenjač koji nudi dva moda vožnje, kada je ručica mjenjača u “D” (drive) položaju.

Prva opcija služi za ekonomičnu vožnju i tada motor optimizuje isporučeni obrtni moment kako bi se što više povećao domet kretanja vozila sa jednim punjenjem baterija.

Druga opcija koristi se na nizbrdicama, kada je potrebno obezbjediti maksimalnu silu kočenja motorom.

Ray EV opremljen je instrument tablom na kojoj se može pratiti rad elektromotora, kapacitet baterija i preostalo rastojanje koje se može preći do slijedećeg punjenja, piše B92.

KIA je ugradila i VESS (Virtual Engine Sound System ) koji simulira zvuk benzinskog motora kad se automobil kreće i na taj način upozorava pješake na nailazak ovog vozila.

Planirano je da se u 2012. godini proizvede 2.500 primjeraka ovog elektromobila, a sva vozila su za sada namjenjena isključivo južnokorejskim državnim institucijama.

 

Informer.ba