Automobilizam Video

VIDEO/ VW otkrio novi Passat Alltrack

Ovo što vidite je novi Volkswagen Passat Alltrack – svestranija i praktičnija verzija popularne limuzine srednje klase iz VW-a.

Vrlo praktično, svestrano i jedinstveno vozilo u ponudi VW-a, novi Passat Alltrack osmišljen je za kupce koji žele automobil sa voznim karakteristikama SUV-a koji će i dalje biti standardnih dimenzija i sadržavati pojedine dobrobiti koje su specifične za limuzine srednje klase. VW ovim vozilom želi popuniti prazan prostor između standardnog Passat karavana i Tiguana.

Poput Audi A4 Allroad modela i Škode Octavie Scout, i novi off-road karavan iz VW-a slijedi već iskušanu formulu te tako dolazi s povišenom podnicom, elementima na vanjskom dijelu automobila za zaštitu karoserije i podvozja prilikom vožnje na grubljim površinama poput plastičnih dodataka na blatobranima i panela od nehrđajućeg čelika te naravno s 4MOTION pogonom na sva četiri točka.

Passat Alltrack tako stoji na 165mm od tla što je povećanje od 30mm u odnosu na standardni Passat model a isto je utjecalo na povećanje prilaznog ugla kada se prelazi preko vrha prepreke sa 9.5 stepeni na 12.8 stepeni što znatno pomaže kod prelaženja brdovitih terena. Alltrack mjeri istu dužinu kao i standardni karavan (4.771mm) te istu širinu (1.820mm) uprkos plastičnim zaštitama na blatobranima.

Obim prtljažnog prostora vrlo je praktičnih 603 litra a spuštanjem zadnje klupe isti se povećava na 1.731 litar. Na popisu dodatne opreme nalazi se jedan vrlo praktičan element, pokretna podnica za prtljažnik koja se može pomicati prema naprijed i nazad za što lakše manevrisanje težim predmetima. Neke od drugih opcija uključuju i odjeljke za prtljažnik kako predmeti ne bi plesali po prtljažnom prostoru svaki put kada automobil ulazi ili izlazi iz zavoja a prtljažnik nije pun.

Passat Alltrack opremljen je i tzv. Off-road Driving Programom s kojim su se kupci VW vozila mogli susresti na Tiguanu i Touaregu. Spomenuti način rada aktivira se pritiskom ‘off-road’ tipke na komandnoj ploči a radi na način da podešava rad ABS-a i elektroničke kontrole diferencijala (EBS) za bolje performanse na sklizavim površinama. Tu je i ‘Hill Descent Assist’ sistem koji automatski primjenjuje kočenje čim senzori detektuju da se automobil kreće na nizbrdici s otklonom većim od 10 stepeni. Također treba spomenuti da ovaj način rada funkcioniše pri brzinama do 30 km/h.

 

Dnevnik.hr/Informer.ba