Automobilizam Foto

Volkswagen: Up! je konačno stigao

Samo nekoliko sedmica prije službene svjetske premijere na međunarodnom salonu automobila u Frankfurtu, “Volkswagen” je objavio prve službene fotografije serijske verzije dugoočekivanog malog gradskog automobila Up!

Najmanji model iz Volfsburga, koji će se početi prodavati već u decembru, tek je nešto duži od 3,5 m, odnosno gotovo pola metra kraći od pola. Uprkos minijaturnim dimenzijama, “Volksvagen” tvrdi kako up!, zahvaljujući relativno dugom međuosovinskom razmaku od 2,4 metra, nudi  prostranu kabinu za četiri osobe i prtljažnik od 251 litre (ukupno 951 l).

Vozačko okruženje je jednostavno oblikovano, ali raspolaže s mnogo pretinaca koji su neizostavni u gradskim vozilima, kao i s posebnim kutijama osmišljenim za lakše organizovanje prtljage, dječjih igračaka i drugih manjih predmeta. Ovaj vrlo dopadljivo dizajniran model na početku će se nuditi s dvije verzije novorazvijenog turbobenzinskog motora, jednolitrenim trocilindrašem sa 60 ili 75 KS.

up nazad

Obje verzije serijski dolaze s petobrzinskim ručnim mjenjačem i start stop sistemom te prosječno troše samo 4,3 l/100 km te emituju manje od 100 g/km CO2. Dizelska verzija zasad nije u planu, ali tokom 2013. godine bit će ponuđena verzija s električnim pogonom. Up! će se nuditi s opcijskom naručivanja aktivnog sigurnosnog sistema za sprečavanje sudara pri nižim brzinama.

Osim toga, ovaj će se model nuditi s nizom multimedijskih “pomagala” namijenjenih povećanju užitka vožnje.

Up! će se nuditi s tri paketa opreme a “VW” očekuje da će novi mali gradski automobil biti ključna karika u osvajanju trona svjetskog automobilskog tržišta.

 

Autoklub/Informer.ba