Nauka

Pronađena prva bijela rupa u svemiru?

Bijele rupe predstavljaju čistu suprotnost crnim rupama, objekti u koje ništa ne može prodrijeti ali koji konstantno iz sebe izbacuju materiju.

Naučnici su do sada smatrali da je moguće da bijele rupe postoje ali se to uglavnom baziralo na brojnim pretpostavkama, na njih su gledali kao na matematičku igru prije nego na pravu stvar, ali, nakon najnovijih saznanja sasvim je moguće da su je pronašli.

Ako crne rupe postoje, moguće je obrnuti jednačinu tako da dobijemo nešto što je obrnuto ali u svakom drugom pogledu sasvim identično njima – što je po naučnoj definiciji bijela rupa.

Sa druge strane, za razliku od crnih, bijele rupe izuzetno su nestabilne, i po naučnicima njihovo postojanje je izuzetno kratko pošto se pod težinom sopstvene gravitacije veoma brzo i ugase.

Snop gama zraka koji je zabilježen 2006. godine dugo je predstavljao misteriju pošto naučnici nisu mogli da utvrde odakle je došao. Dužina njegovog trajanja (102 sekunde) mogla bi jedino da bude objašnjena eksplozijom supernove, ali ona nije zabeležena. Istraživači su zapravo izjavili da je to „potpuno nova teritorija za koju ne postoje formule koje bi vodile naučnike“.

Pet godina kasnije, naučnici smatraju da je taj događaj zapravo bio prizor bijele rupe. Snaga i trajanje eksplozije mogli bi da objasne kratko postojanje bijele rupe, koja je na trenutak objavila svoje postojanje izbacujuću materiju, ali je ubrzo potom nestala pod teretom sopstvene snage u masivnoj eksploziji.

Ako su ove tvrdnje tačne, naučnici smatraju da će za njih svemir postati znatno komplikovaniji od onoga što su do sada mislili ali i znatno zanimljiviji.

 

B92/Informer.ba