Nauka Udarno

Ruski naučnik ima dokaze o životu na Veneri

Ruski naučnik Leonid Ksanfomaliti tvrdi da ima dokaze o postojanju života na Veneri, planeti najbližoj Zemlji u smijeru Sunca.

Leonid Ksanfomaliti koji radi u institutu za istraživanje svemira ruske Akademije nauka, analizirao je fotografije snimljene tokom ruskog istraživanja i sletanja 1982. godine na Veneru, piše Blic.

Venera je veličine zemlje, ali ima gustu atmosferu kojom dominira ugljični dioksid. S atmosferskim pritiskom 92 puta većim u odnosu na Zemlju, bez vode i površinom ispresjeckanom vulkanima i temperaturom od skoro 894 stepeni, planeta nikada nije smatrana kao moguća za postojanje nekog oblika života.

No, Ksanfomaliti u svojem tekstu objavljenom u magazinu ‘Istraživanje solarnog sistema’, kaže da ruske fotografije prikazuju predmete koji podsjećaju na ‘disk’, ‘škorpiju’ i ‘kapu’.

Pojasnio je kako se objekti pojavljuju, lebde i nestaju na različitim fotografijama snimljenim sa različitih tačaka.

”Ako zaboravimo na aktualne teorije o nepostojanju života na Veneri možemo hrabro pretpostaviti da morfološke odlike ovih predmeta navode na pomisao života”, rekao je Ksanfomaluitu.

Naučnici vjeruju da je voda pa čak i okean nekada pokrivao Veneru, i to najmanje dvije milijarde godina. Svemirski brod ‘Venera ekspres’ koji su izradili evropski inženjeri, promatrala je Veneru od 2005. godine. Naučnici koji su radili na tom projektu nisu donijeli slične zaključke, no nisu ni odbacili mogućnost života na Veneri.

Projekt je bio posvećen utjecaju i efektu staklenpg vrta, zbog bojazni od ekološke katastrofe, koja je svojevremeno pretvorila Veneru u planetu bez života, prenosi Dnevnik.hr.

 

Informer.ba