Nauka Udarno

Senzacionalno otkriće: Meteoriti koji su pali na Zemlju u sebi imaju DNK

Nansa je nakon 15 godina sumnje potvrdila – DNK materijal zaista postoji u meteoritima. Kako bi se dokazalo da meteori nisu kontaminirani DNK-om na Zemlji uspoređena su dva različita tla na koje je pao meteorit.

Postavka je to koju su naučnicii tvrdili od 1960.-ih godina čime je dolazila u obzir teorija da su i ljudi izvanzemaljskog porijekla, no u NASA-i su dosad bili suzdržani jer nisu bili sigurni je li DNA u meteorima iz svemira ili je ipak meteorit kontaminiran istim na Zemlji.  Cijelo istraživanje godinama je provodio naučnik Michael Callahan iz NASA-e.

Kako bi dokazao da meteori nisu kontaminirani DNK-om na Zemlji uporedio je dva različita tla na koje je pao meteorit. Jedan je pao 1969. godine u Australiji, a drugi na Antarktici. Uzorci su bili potpuno drugačiji što znači da DNK zaista potiče iz svemira. ‘Bio sam zapanjen i prvo nisam mogao vjerovati. Trebalo mi je godinu dana samo da provjerim prvobitni rezultat‘, kazao je Callahan koji je cijelu studiju objavio u časopisu američke akademije znanosti.

Osim dvije osnovne komponente DNK, adenina i guanina, naučnici su u meteorima pronašli i dvije hemijske supstance koje sudjeluju u biološkim procesima i nalaze se u staničnom tkivu. No, u meteorima su otkrivene i tri molekule čija se struktura ne može naći u biologiji što je još jedan dokaz da potiču iz svemira. Nešto slično je pronađeno samo u nekim vrstama virusa.

Istraživanje je još jednom potaklo ostale naučnike na pitanje jesu li osnovni elementi života dospjeli i na druge planete što bi dovelo do stvaranja života sličnom našem, odnosno je li možda jako davno jedan meteorit udario u Zemlju i tako stvorio život kakav poznajemo. ‘Postoji idealna vrsta meteorita u kojima postoje svi uslovi za proizvodnju DNK, a to su takozvani meteoriti CM2‘, pojasnio je Callahan, pise Dnevnik.hr

 

Informer.ba