Nauka

Šume usporavaju klimatske promjene

Svjetske šume imaju veću ulogu u usporavanju klimatskih promjena nego što se do sada mislilo, pokazuju rezultati do sada najobimnijeg istraživanja o količini karbon-dioksida koju iz vazduha upijaju šume naše planete.

Ova studija mogla bu da da podsticaj programu UN koji za cilj ima stvaranje svjetskog tržišta karbonskih kredita i zaštitu tropskih šuma.

Drveću je za rast potrebno mnogo karbon-dioksida, gasa koji izaziva zagrijavanje Zemlje.

Rezultati istraživanja objavljeni su u američkom žurnalu “Nauka”. Naučnici su utvrdili da šume upijaju više od deset procenata karbon-dioksida koji nastaje usljed aktivnosti čovječanstva, uprkos velikoj sječi šuma.

Ukoliko uništite šume, nećete samo povećati količinu karbon-dioksida u atmosferi, nego će nestati važan upijač koji odnosi taj gas“, upozorava Pep Kandel, jedan od autora istraživanja.

On i njegove kolege iz više zemalja kombinovali su podatke o stanju šuma širom planete i izradili modele koji su pokazali da su šume značajan regulator količine karbon-dioksida u vazduhu.

Emisije štetnih gasova prošle godine su porasle za 5,8 odsto, na 33,16 milijardi tona, nakon što je većina država počela da izlazi iz recesije. U Kini je zabilježen rast štetnih emisija od čak deset odsto na godišnjem nivou.

 

Srna/Informer.ba