Nauka Udarno

Otkrivene planete koje lutaju kosmosom

Britanski astronomi saopštili su danas da su otkrili fenomen za koji se dosad mislilo da je nemoguć – planete koje nisu vezane ni za jednu zvijezdu, već slobodno lutaju kosmosom.

Tokom dvogodišnjeg posmatranja, astronomi su detektovali 10 planeta, po svojoj masi najpribližnije Jupiteru, navećem nebeskom tijelu u našem solarnom sistemu, koje se nalaze na tako velikoj udaljenosti od najbliže zvijezde da bi se moglo reći da slobodno krstare Mliječnim putem.

Rezultati istraživanja, objavljeni u britanskom naučnom časopisu “Nature”, predstavljaju novi prodor u proučavanju egzoplaneta, tj. planeta van našeg solarnog sistema, kojih je od 1995. identifikovano više od 500.

Spomenutih deset planeta otkriveno je tokom potrage za objektima koji se nalaze na 10 do 500 astronomskih jedinica (AU) od neke zvijezde.

AU je standardna mjera, približno jednaka udaljenosti Zemlje od Sunca (oko 150 miliona kilometara).

Poređenja radi, Jupiter je udaljen pet AU od sunca, a najudaljenija planeta Neptun 30 AU.

Prema teoriji o nastanku planeta, planete predstavljaju aglomeraciju prašine i gasova i vezane su za svoje zvijezde, prinuđene da kruže oko njih sve dok se one ne ugase.

Astronomi vjeruju da su se veoma udaljene planete odvojile od svog gravitacionog “sidrišta” još u najranijoj fazi.

Studija, objavljena u časopisu “Nature”, djelo je dva tima naučnika koji su tokom dvije godine analizirali na desetine miliona zvijezda Mliječnog puta koristeći tzv. tehniku gravitacionog mikrolensinga, koja registruje promjene sjaja u izmjerenoj zvjezdanoj svjetlosti kada se zvijezda sa planetama postavi skoro direktno ispred neke još dalje zvijezde. Svjetlost daleke zvijezde biva blago skrenuta na predvidiv način gravitacijom bližeg sistema.

“Implikacije ovog otkrića su dalekosežne“, istakao je njemački astronom Joakim Vambsgans.

“Dobili smo uvid u novu populaciju planeta u našoj galaksiji. Predstoji nam da proučimo njihove osobine, njihovo razmještanje, dinamična stanja i istoriju”, dodao je on, a prenosi AFP.

 

Informer.ba