Nauka Video

VIDEO: Otkriveno novo izolovano indijansko pleme

Čelnici brazilske agencije za pitanja indijanaca (FUNAI) potvrdili su da je u zapadnim područjima Amazonije ove godine otkriveno dosad nepoznato pleme.

Skupina od 200-tinjak urođenika prvi je put uočena u aprilu uz pomoć satelitskih snimaka prašuma, a otkriće su u aprilu 2011. potvrdila istraživanja iz aviona.

Tokom preleta naselja smještenog u gustoj džungli rezervata doline Javari na krajnjem zapadu Brazila, stručnjaci su uočili tri čistine i četiri veće nastambe koje se obično nazivaju maloke. Broj stanovnika procijenili su na temelju veličina građevina i vrtova u kojima ovo pleme uzgaja kukuruz, banane te neko omanje grmlje, najvjerojatnije kikiriki ili tapioku.

Rezervat Javari, koji se prostire na površini veličine jedne i pol Hrvatske, utočište je najveće koncentracije plemena koja nikada nisu bila u dodiru s vanjskim svijetom. Procjenjuje se da u njegovim šumama, na rijekama i jezerima živi između osam i 14 urođeničkih skupina koje ukupno broje oko 2.000 ljudi.

Vjeruje se da pleme pripada jezičnoj skupini Pano čiji pripadnici nastanjuju područja na granicama između Brazila, Perua i Bolivije.

U cijeloj Amazoniji vjerojatno živi 68 izolovanih plemena. Brazilski Odjel za izolovana indijanska plemena primio je dojave o desecima drugih skupina, međutim, informacije se tek trebaju provjeriti.

Identificiranje i zaštita izoliranih skupina sastavni su dio brazilske politike“, rekao je koordinator FUNAI-ja za rezervat Javari, Fabricio Amorim.

Za ovakvo otkriće potrebne su godine metodičnog rada.”

Da ne uznemiruje urođenike, organizacija se u svojim istraživanjima koristi avionima. Međutim, misionari, ilegalna sječa šuma, krijumčarenje droga te lov i ribolov predstavljaju veliku prijetnju za domoroce, objasnio je Amorim.

Koliko vanjski uticaj može biti opasan za izolovana plemena, dobro pokazuje film “Vrač” sa Šonom Konerijem u glavnoj ulozi. Došljaci često uništavaju njihovu zemlju, utiču na kulturu i običaje te prenose bolesti na koje nisu otporni.

Brazilski domoroci dobili su prava na svoje tradicionalne teritorije ustavom iz 1988. godine. Zahvaljujući tom dokumentu, urođenici danas kontrolišu oko 11 odsto brazilskog teritorija u koji spada i 22 odsto Amazona.

 

 

T-portal/Informer.ba