BiH Tekstovi Udarno Vijesti

Ostavština Daytona: Praznik, ulica, kafana, mesnica, facebook grupa…

Do novembra 1995.godine Dayton je bio nepoznanica u Bosni i Hercegovini. Od tada pa do danas ništa se u BiH češće ne izgovara od imena ovog američkog gradića, u kojem je 21. novembra 1995. sklopljen Mirovni sporazum kojim je okončan troipogodišnji rat u BiH.

Dayton danas živi u svim sferama bosanskohercegovačkog društva. Novinari i fotoreporteri agencije Anadolija zabilježili su niz zanimljivih pojava kojima je Dayton bio ključna inspiracija.

Upravo se u znak sjećanja na Dayton i tamo potpisani sporazum danas slavi u jednom dijelu Bosne i Hercegovine – Republici Srpskoj. U ovom entitetu godišnjica Daytona je neradni dan.

Jedna duga ulica u Distriktu Brčko zove se Dejtonska, sa natpisom na latinici i ćirilici, a u Dejtonskoj ulici žive ljudi različitih nacija.
Na međuentitetskoj liniji razgraničenja u blizini Sarajeva, još je vidljiv natpis „Dayton“ na objektu u kojem je odmah poslije rata bila kafana istog imena. Baš u kafani Dayton sastajale su se nekadašnje komšije i prijatelji koje je rat podijelio.

Koliko je Dayton postao često korišteno ime pokazuje i primjer lanca mesnica u glavnom gradu BiH koji nosi naziv Dayton i koji svakodnevno posjećuju stotine Sarajlija.

Ime američkog gradića u kojem je smještena vojna baza Wright-Petterson, gdje su održani mirovni pregovori, uvuklo se i u živote običnih ljudi. Muzička grupa koja izvodi izvorne narodne pjesme, Domaljevački prijatelji iz Modriče, svoj album nazvala je Dayton, a glavna pjesma na albumu je Pjesma pomirenja.

Ovdje nije kraj daytonskim paradoksima. Jedna facebook grupa nosi naziv „AntiDayton“. Grupa je nastala prije šest mjeseci i do sada ima oko osam i po hiljada članova. „Grupa je nastala kao protivljenje Daytonskom sporazumu koji dijeli i uništava državu“, rekao je za agenciju Anadolija osnivač grupe Nihad Aličković.
Dayton je postao ključni dio sintagmi kao što su „daytonska generacija“ „daytonska luđačka košulja“, „daytonska BiH“ „slovo Daytona“, „daytonski mrtvački kovčeg“ i brojnih drugih.

A Bosanci i Hercegovci ne bi bili to što jesu da sve što ih okružuje ne pretvore u vic. Tako se u jednom na pitanje „Šta su Bošnjaci, Srbi, Hrvati dogovorili u Daytonu“, odgovara sa „Daytonski nesporazum“.

AA/Informer.ba