BiH Tekstovi Udarno Vijesti

Premijer Nikšić staje ukraj “nepodobnim medijima”?

Jučerašnje pisanje Slobodne Bosne o tajnim sastancima federalnog premijera Nermina Nikšića na kojima je razrađivana taktika kako stati ukraj “nepodobnim medijima” naišlo je na reagiranje kolega, ali su zato prozvani akteri uglavnom šutjeli.

Izuzetak je Zufer Dervišević, glavni inspektor Finansijske policije Federacije BiH, koji je negirao vlastito učešće na ovom samitu, te bio krajnje precizan:

Finansijska policija svoj posao radi krajnje profesionalno i tako će i ostati.”

Važne obaveze

Premijer Nikšić je, po pisanju Slobodne Bosne, zapravo već naredio tužiteljstvu i finansijsko-poreskim šefovima – sve organizirajući poluprivatna sijela sa svojim savjetnicima – hitnu kontrolu poslovanja “njemu i njegovoj stranci nepodobnih medija“. Kako kolege saopćavaju, nepodobna je četvorka TV1, Oslobođenje, Dani i Slobodna Bosna.

Ovaj sedmičnik izvještava, pozivajući se na vlastite izvore, da je Nikšić sa svojim savjetnicima u dva navrata organizirao takve sastanke na kojima je – bez znanja federalnih ministara koji ne pripadaju SDP-u BiH – prve ljude Finansijske policije i Porezne uprave FBiH te glavnu kantonalnu tužiteljicu Nives Kanevčev instruirao kako će provesti “stroge kontrole” koje trebaju biti fokusirane na isplate (ne)oporezovanih plaća, honorara i naknada uposlenicima i saradnicima sa ciljem utvrđivanja nezakonitosti i procesuiranja odgovornih osoba, što bi trebalo voditi Kantonalno tužiteljstvo Sarajevo.

Suština je u sljedećem: premijer od ovih produženih ruku sistema zahtijeva da se po svaku cijenu obračunaju sa nepoćudnim medijima. Slobodna Bosna svoje teze dokazuje tvrdnjom da je Finansijskoj policiji FBiH već proslijeđen nalog za temeljito češljanje TV1, no Finansijska policija je zbog nenadležnosti nalog proslijedila Poreskoj upravi FBiH.

Direktor Poreske uprave FBiH Midhat Arifović je izvan zemlje, na studijskom putovanju, rečeno je jučer Oslobođenju.

Zbog odsustva direktora ne možemo vam reći ni da li je on ili nije prisustvovao sastanku, kako je navedeno u tekstu Slobodne Bosne, a toliko brzo ne možemo provjeriti ni ostalo što piše tamo vezano za Poreznu upravu FBiH, kazala nam je Aida Hakalović, Arifovićeva pomoćnica.

Do premijera je jučer bilo nemoguće doći iako smo uistinu nastojali čuti njegove komentare.

No, premijer je, valja i to priznati, jučer imao prijeke obaveze: naime, delegacija Vlade Federacije BiH jučer je u poslijepodnevnim satima, kako je to uredno najavila Fena, boravila u prijateljskoj posjeti Kantonalnom odboru SDP-a Tuzla.

Do te velike i važne obaveze premijer Nikšić uspio je sa delegacijom Vlade FBiH obići Zvornik, Bratunac i Srebrenik. Dan prije, premijer je apelirao na Ustavni sud Federacije, tražeći od sudija da unutarstranačko djelovanje i političko djelovanje ne treba postati dio pravnog sistema FBiH, te da političke stranke ne trebaju utjecati na rad federalnih ministara.

Partijski i ostali

No, priča o ovom nalogu posve sigurno može sačekati premijerove partijske obaveze: nije zgoreg podsjetiti i na prisustvo nemalog broja kako nevladinih, tako i međunarodnih institucija u ovoj zemlji koje jednako ponavljaju da Bosni i Hercegovini ne trebaju politički odani mediji.

Šta je s Avazom?

Finansijsku i poresku kontrolu medija u vlasništvu porodice Selimović, kako piše Bosna, Dana i Oslobođenja, svome novom koalicijskom partneru Zlatku Lagumdžiji sugerirao je utemeljitelj Avaza i predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić.

SB pita zašto se organi gonjenja ne bave avionom, jahtom, najskupljim automobilom… nesuđenog ministra sigurnosti.

Oslobođenje/Informer.ba