Putopis

Sejšeli rajska zemlja

Ostrvska država u zapadnom dijelu indijskog okeana udaljena oko 1.600 kilometara od obale Afrike, severoistočno od Madagaskara, sa prelijepim bijelim piješčanim plažama, tirkiznim lagunama, granitnim ostrvcima, koralnim grebenima, gostoljubivim domaćinima…

Ukratko, turistički raj. Sastoje se od 115 ostrva od kojih su samo 33 naseljena, a tri najveća ostrva, koja čine srce arhipelaga i u stvari su mikrokontinenti, su Mahe sa glavnim gradom Viktorija, Praslin i La Digue. Nisu ni koralnog ni vulkanskog porijekla, nego se sastoje od granita, dok su ostala ostrva uglavnom koralnog porijekla.

Mahe je najveće ostrvo Sejšela, dugačko 27 i široko 12 kilometara, na kom živi 90 odsto stanovništva. Beskrajan niz od 75 prekrasnih, idiličnih, mekih peščanih plaža omogućava vam da se osjećate kao da ste sami na svijetu. Glavni grad je Viktorija, koji je toliko malen da se može prepješačiti za čas, ali ćete sigurno uživati u šopingu u najmanjem glavnom gradu na svijetu.

Vidjećete botaničku baštu i plantaže čaja koje se nalaze na obroncima Morne Blank, i uživati u prekrasnom pogledu sa Mission Lodge. Na ovom ostrvu je i najviši vrh Sejšela Morne Sejšelos, visok 905 metara.

Praslin je drugo ostrvo po veličini, udaljeno od Mahea 1 sat vožnje brzim brodom ili 15 minuta avionom, i jedino mjesto na svjetu gdje možete naći Koko de Mer palme, koje mogu živjeti preko 200 godina.

Neobična šuma Valee De Mai, dom je za oko 7.000 primjeraka ove vrste palmi, ali i rijetke vrste crne papige.

La Digue je ostrvo na kom možete doživjeti nezaboravnu vožnju volovskom zapregom do fabrike “L’Union” i stare plantaže vanile i cimeta. Vrijedi posjetiti i ostrvo Cousin, pravi raj z aljjubitelje ptica, kojih ovdje svake godine sleti oko četvrt miliona, ali i poći na piknik na plaži na ostrvu Curieuse, a zatim i na St. Pierre, gdje se možete opustiti, uživati u ronjenju, plivanju i sunčanju…

Ptičji otok je magično napušteno ostrvo koje svake godine udomljuje milion ptica. Jedna strana ostrva je okružena koralnim grebenima, štiteći tako podmorski svjet. Ovo ostrvo je i dom Esmeraldi, najvećih kornjača na svijetu. Razgledanje nacionalnog parka Marine na Sejšelima organizuje se brodovima specijalno prilagođenim za posmatranje podmorja (sa staklenim stranama), što omogućava uživanje u raznolikosti čarobnog tropskog podmorja sa egzotičnim koralnim vrtovima i bogatim životinjskim svijetom.

Pošto na ostrvlju ne postoje urođenici, lokalno stanovništvo se sastoji od useljenika, većinom Francuza, Afrikanaca, Indijaca i Kineza. Nenaseljeni arhipelag bio je u 18. vijeku idealno sklonište za gusare, ali ih je sve pohvatala britanska ili francuska flota. Smatra se da su se ovdje prvi naselili Arapi u 9. vijeku, a prvi Evropljani koji su dospjeli na ostrvo su portugalski moreplovci u 16. vijeku, koji su im dali ime Sedam ostrva.

Francuzi su u 18. vijeku smislili naziv Sejšeli, po svom ministru finansija. Tek 1976., po sticanju nezavisnosti, počinje javni turistički i tajni bankarski bum ove ostrvske državice sa svega sedamdesetak hiljada stanovnika. Kada se ne bave turizmom i bankarskim transakcijama, Sejšelci izvoze cimet, vanilu, kopru (tvrdi bijeli dio kokosa) i ribu. Službeni jezici su francuski i engleski, zajedno sa sejšelskim kreolskim, koji je nastao iz francuskog jezika.

Većina stanovništva su hrišćani, i to uglavnom katoličke vjeroispovjesti. Sejšeli su jedna od najzaduženijih zemalja na svjetu, čija vlada podstiče strance da ulažu u hotele i razvoj drugih usluga, ali je na snazi i program smanjivanja zavisnosti od turizma, u cilju jačanja drugih privrednih grana.

 

Turizma.com/Informer.ba