Putopis

Tajland zemlja provoda

Kraljevina Tajland, koja se nekada zvala Siam, južnim dijelom izlazi na Tajlandski zaliv, dio Južnog kineskog mora, a graniči se sa Mianmarom, Laosom, Kambodžom i Malezijom. Sjeverni i zapadni dio zemlje zauzimaju planine, dok je jezgro države – široka dolina reke Hao Praja, u kojoj živi većina stanovništva.

Ova država uspijevala je da očuva nezavisnost tokom cijelog perioda kolonijalizma, a ni poslije Drugog svijetskog rata, zahvaljujući podršci SAD, Tajland nije okupiran, iako je bio saveznik Japana u ratu. Političke prilike i danas su relativno stabilne, zbog čega je za ogroman broj ljudi širom planete Tajland obećana zemlja.

Bankok, haotičan, čulan, tijesan, prenaseljen a opet nevijerovatno privlačan grad, smješten je u delti Hao Praje – jednoj od najplodnijih na svijetu, poznatoj po proizvodnji pirinča. Dugački skver u Bankoku ispresijecan je brojnim kanalima kojima se prevoze posjetioci i roba. Miješavina urbanih, komercijalnih i industrijskih zgrada prostire se u svim pravcima, a putevi su zakrčeni nezamislivim saobraćajnim gužvama, što pruža dodatno uzbuđenje turistima koji, koristeći novoizgrađene brze pruge, opušteno posmatraju komešanje ispod i oko sebe.

Vat Phra Kaeo je palata hrama na obali rijeke u kojoj je smiješten Smaragdni Buda, napravljen od zelenog žada koji propušta svijetlost. Malo uzvodno, mogu se vidjeti prekrasno nakićeni Kraljevski čamci, koji i danas isplove u specijalnim prilikama. Među tridesetak hramova u Bankoku najveći, Hram oslonjenog Bude, čuven je po impresivnoj statui božanstva. Kako se sunce bliži horizontu, turista je sve bliži saznanju zašto je ova, Patapong oblast, prijestolnica hedonizma – mistična i religiozna znamenja svake noći ustupaju primat ludovanju u klubovima, neonskom osvetljenju barova i nadaleko čuvenim dijevojkama za uživanje.

Za razdaljine manje od 3 kilometra preporučuje se vožnja Tuk Tuk triciklima, jednim od obilježja grada, po cijeni koju sami pogodite. Povoljan je i taksi na vodi, koji plovi gotovo svim gradskim kanalima, dok je Damnoen Saduak-sajam plovidbe, čudesan način da upoznate Bankok sa vode.

Ratchadamra je raj za kupoholičare, mjesto gde ćete pronaći sve svijetske brendove, dok je trgovačka zona Pratunam poznata po ponudi konfekcije, a umjetnost cijenkanja ovde cijenu svodi i na polovinu prvobitne. Chatuchak je prostrana pijaca na kojoj se nudi egzotično voće i rukotvorine, dok za kupovinu luksuznije robe – nakita, žutog zlata od 22-24 karata, i dragog kamenja treba posjetiti zonu Mahesak. Jeftina kozmetika, koža i tekstil obilježje su zone Baglampha. Puket, rajsko ostrvo na jugu Tajlanda, obiluje bisernim školjkama pa ovdje možete kupiti pristupačan nakit od bisera, a sigurno će vam biti posluženo kuhano povrće sa žestoko ljutim začinima. Blizu turističkog epicentra Patong prepunog luksuznih hotela i restorana, krije se egzotično ribarsko seoce Kamala koje vrijedi posjetiti.

Pataja, jedan od najlepših turističkih centara, raj je za ronioce, surfere, skijanje na vodi i sve druge sportove, ali i epicentar ludog noćnog života – za to je neprikosnoven Walking Street, sa go-go barovima, diskotekama i klubovima kakve zamislite.

Svetkovine su različite, od oblasti do oblasti, ali su to uvijek bajkovite, grandiozne ceremonije kojih na Tajlandu ima tokom cijele godine.

Od specjaliteta, probajte Gai Pad Prik Haeng – piletinu sa ljutim paprikama i orasima, Moo Pda King – svinjetinu sa đumbirom, ili Nua Chen Nam Pla – mariniranu junetinu, i nemojte se začuditi ako uz obrok ne dobijete nož – sve je unapred usitnjeno, prepuno pirinča i često veoma ljuto, ali zdravo za digestivne organe. Osim manga, papaje i uobičajene egzotike, od voćki probajte i guavau, tamarid, rambutan i pomelo. Bakšiš se preporučuje, kao i poslužiti se po više puta prilikom obroka u privatnim kućama – da se domaćin ne uvrijedi. Pozdravljajte Tajlanđane sklopljenih dlanova u visini grudi sa blago pognutom glavom, nemojte govoriti glasno, i ni u šali nemojte pokušati da dodirnete lokalnom stanovniku glavu, koja je ovde najpoštovaniji dio tijela. Prilikom posjeta svetim objektima pokrijte što više dijelova svog tijela, razgolićeni nećete ući u ove jedinstvene hramove.

 

Turizma.com/Informer.ba